Dit zijn de beste Gold rated thematische ETF's

Passieve thematische fondsen kennen een hoger risico, maar ETF's kennen duidelijk lagere kosten dan hun actieve concurrenten en dat helpt het rendement.

Lukas Strobl 19 april, 2024 | 10:54
Facebook Twitter LinkedIn

abstract image with the letters 'ETF'

Thematische fondsen zijn minder gediversifieerd, volatieler en over het algemeen riskanter dan 'gewone' open-end aandelenfondsen. Ze gedragen zich niet als een activaklasse; hun  rendementen en hun vermogensstromen kunnen sterk varieren naarmate de voorkeur van aandelenbeleggers ivoor bepaalde onderwerpen toeneemt of afneemt.

In de afgelopen twaalf maanden hebben fondsen die beleggen in bedrijven die actief zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie het beter gedaan dan verwacht, maar beleggers zouden er goed aan doen zich de hoogtijdagen van de thema's autonoom rijden en schone energie te herinneren; beide gingen slecht presteren toen de stijgende rente een rem zette op veel jonge, onrendabele bedrijven in de portefeuilles van thematische fondsen.

Een constante in de aantrekkelijkheid van een fonds zijn de kosten; het is een van de meest bepalende factoren voor het uiteindelijke rendement voor fondsbeleggers. Op het gebied van thematische fondsen, zowel open-end als exchange-traded fondsen (ETF's), zijn de veel lagere kosten van ETF's duidelijk in het voordeel. Alle zes fondsen in onze lijst bieden kosten in het laagste kwintiel van vergelijkbare thematische fondsen.

 

Moet ik een actief of passief themafonds kiezen?

Alle genoemde fondsen hebben een Morningstar Medalist Rating van Gold en we kijken ook naar de Morningstar Rating, ofwel de sterrenrating, die terugkijkend de rendemntsprestaties meet. Vooral dankzij hun drastisch lagere kostenniveaus hebben de in Europa verkrijgbare thema-ETF's gemiddeld beter gepresteerd dan hun actief beheerde tegenhangers in de afgelopen 12 maanden.

Terwijl het gemiddelde totale rendement voor open-end fondsen die thema's volgen van Social, Technology, Physical World en Broad Thematic 12,08% bedroeg, behaalden hun concurrerende ETF's een rendement van 12,96%.

Passieve thematische fondsen hebben wel een nadeel. Morningstar-analist Kenneth Lamont wijst op de afhankelijkheid van passieve fondsen van indexen die "van nature starder zijn en minder goed kunnen worden aangepast aan veranderende thema's". Deze starheid kan verstorend werken, zegt Lamont, zoals bleek in 2021, toen Blackrock's iShares Clean Energy ETF gedwongen werd om van index te veranderen vanwege de golf aan beleggersvermogen dat naar het thema stroomde na de verkiezingsoverwinning van Joe Biden.

Het onderscheid tussen de twee fondstypen zal binnenkort complexer worden. Met de Europese lancering van de ARK Innovation ETF hebben actief beheerde thematische ETF's de sprong over de Atlantische Oceaan gemaakt. Met een beheervergoeding van 0,75% zit het nauwelijks boven de Europese concurrenten die op een index zijn gebaseerd, maar nog steeds ver onder de actief beheerde open-end fondsen. 

 

De beste ETFs - dit vinden Morningstar's analisten

 

L&G Artificial Intelligence ETF
• Medalist Rating: Gold
• Morningstar Rating: ★★★
• 12-maands rendement: 28,49%
• Lopende kosten: 0,49%

"Het managementteam van de strategie verdient een Above Average rating op de People Pillar. De effectieve beleggingsbenadering van de strategie verdient een eveneens een Above Average beoordeling op de Process Pillar. Een hoge liquiditeitsblootstelling wordt toegeschreven aan aandelen met een hoog handelsvolume, wat managers meer flexibiliteit geeft. En blootstelling aan lage kwaliteit is er via aandelen met een hogere financiële hefboom en lagere winstgevendheid. Ook het fondshuis krijgt een Above Average beoordeling. 

Rize Cybersecurity Data Privacy ETF
• Medalist Rating: Gold
• Morningstar Rating: ★★★
• 12-maands rendement: 22,12%
• Lopende kosten: 0,45%

"Het beleggingsproces van de strategie wekt vertrouwen en verdient een High Process Pillar rating. Onze analyse van de portefeuille laat zien dat deze een aanzienlijke overwogen positie heeft behouden in liquiditeitsblootstelling en een onderwogen positie in kwaliteitsblootstelling in vergelijking met sectorgenoten. Een hoge liquiditeitsblootstelling wordt toegeschreven aan aandelen met een hoog handelsvolume, wat managers meer flexibiliteit geeft. Een lage blootstelling aan kwaliteit is geworteld in aandelen met een hogere financiële hefboom en een lagere winstgevendheid. Het team dat het passieve product beheert, krijgt een Above Average beoordeling voor de People Pillar. De strategie behoort tot een sterk fondshuis dat een Above Average rating verdient voor de Parent Pillar. Het fondshuis heeft bijvoorbeeld een concurrerende succesratio voor line-ups en over het algemeen aantrekkelijke vergoedingen." 

Lyxor MSCI Millennials ESG Filtered (DR) UCITS ETF Acc
• Medalist Rating: Gold
• Morningstar Rating: ★★
• 12-maands rendement: 5,49%
• Lopende kosten: 0,45%

"De verstandige beleggingsfilosofie van de strategie verdient een Above Average Process Pillar rating. Onze analyse van de portefeuille van de strategie aan dat het een aanzienlijke overwogen positie heeft behouden in liquiditeitsblootstelling en volatiliteitsblootstelling in vergelijking met sectorgenoten. Een hoge blootstelling aan liquiditeit wordt toegeschreven aan aandelen met een hoog handelsvolume, wat managers meer flexibiliteit geeft. En een hoge volatiliteitsblootstelling is geworteld in aandelen met een hogere standaarddeviatie voor het rendement. Het managementteam verdient een Above Average rating voor de People Pillar, en ook het fondshuis krijgt de beoordeling Above Average voor de Parent Pillar." 

iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF USD (Acc)
• Medalist Rating: Gold
• Morningstar Rating: ★★
• 12-maands rendement: 3,46%
• Lopende kosten 0,40%

"Het managementteam van de strategie verdient een Above Average People Pillar rating. De effectieve beleggingsaanpak van de strategie verdient eveneens een Above Average rating voor het proces, net als het fondshuis voor de Parent Pillar. Een hoge liquiditeitsblootstelling wordt toegeschreven aan aandelen met een hoog handelsvolume, wat managers meer flexibiliteit geeft. En een lage kwaliteitsblootstelling is geworteld in aandelen met een hogere financiële hefboom en lagere winstgevendheid." 

Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF A USD
• Medalist Rating: Gold
• Morningstar Rating: ★
• 12-maands rendement: -12,20%
• Lopende kosten: 0,45%

"De effectieve beleggingsfilosofie van de strategie ondersteunt een High Process Pillar rating. Onze analyse van de portefeuille laat zien dat deze een aanzienlijke overwogen positie heeft behouden in liquiditeitsblootstelling en een onderwogen positie in rendementsblootstelling in vergelijking met sectorgenoten. Een hoge blootstelling aan liquiditeit wordt toegeschreven aan aandelen met een hoog handelsvolume, wat managers meer flexibiliteit geeft. Een lage rendementsblootstelling komt voort uit het feit dat er minder aandelen worden aangehouden met een hoog dividendrendement of rendement op aandeleninkoop, maar aandelen die zich in een vroeg ontwikkelingsstadium bevinden. Het team dat het passieve product beheert, krijgt een Above Average People Pillar rating. De strategie valt onder een solide fondshuis dat een Above Average Parent Pillar rating verdient. Dit bedrijf heeft een concurrerende succesratio en doorgaans gunstige konstenniveaus." 

L&G Clean Energy ETF
• Medalist Rating: Gold
• Morningstar Rating: ★★★
• 12-maands rendement: -22,90%
• Lopende kosten: 0,49%

"Het managementteam van de strategie verdient een Above Average People Pillar rating. De verstandige beleggingsfilosofie van de strategie verdient ook een Above Average rating op de proces-pijler. Onafhankelijk van de rating toont een analyse van de portefeuille van de strategie aan dat de strategie een onderwogen positie heeft behouden in de blootstelling aan kwaliteit en momenteel een onderwogen positie heeft in de blootstelling aan volatiliteit in vergelijking met sectorgenoten. Een lage blootstelling aan kwaliteit wordt toegeschreven aan aandelen met een hogere financiële hefboom en een lagere winstgevendheid. En een lage volatiliteit komt voort uit posities in aandelen met een lagere standaarddeviatie van het rendement. Het fondshuis verdient een Above Average rating op de Parent Pillar." 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lukas Strobl  is editorial manager voor de regio EMEA bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten