Fund flows maart: aandelenfondsen in de min

Europese langetermijnfondsen boekten in maart een netto-instroom van 1 miljard euro en 52,3 miljard euro in het eerste kwartaal.

Valerio Baselli 22 april, 2024 | 16:41
Facebook Twitter LinkedIn

Raccolta

Na een tumultueus 2023 begon het nieuwe jaar goed voor de Europese fondssector. Beleggers toonden een positief sentiment, gedreven door de hoop op een renteverlaging in de eerste helft van het jaar, en lieten in het eerste kwartaal €52,3 miljard naar Europese langetermijnfondsen vloeien.

Het enthousiasme nam echter af in de loop van het kwartaal, waardoor de netto-instroom in maart slechts €1 miljard bedroeg, na €19,8 miljard in februari en €31,5 miljard in januari; dit werd waarschijnlijk veroorzaakt door de vrees dat de langverwachte renteverlagingen zouden worden uitgesteld, vooral in de VS.

In maart bleef de volatiliteit gematigd terwijl de aandelenindices bleven stijgen, waarbij wereldwijde aandelen hun langste positieve maandrally sinds 2021 noteerden van vijf maanden op rij. Tegelijkertijd lieten de belangrijkste westerse centrale banken - de Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank en de Bank of England - allemaal hun belangrijkste rentetarieven ongewijzigd in het eerste kwartaal van het jaar, maar de timing van de renteverlagingen bleef de focus van de markt.

De Zwitserse nationale bank was de eerste centrale bank in ontwikkelde landen die de rente verlaagde, met 25 basispunten naar 1,50%. De Bank of Japan ging ook tegen de trend in en beëindigde acht jaar negatieve rentetarieven te midden van groeiend bewijs van solide loongroei.

 

Weer uitstroom bij aandelenfondsen

Aandelenfondsen keerden na de instroom in januari en februari terug naar negatief terrein en verloren in maart €3,5 miljard. Net als in de afgelopen maanden was de uitstroom volledig toe te schrijven aan actief beheerde producten, die vorige maand €13,4 miljard zagen uitstromen, terwijl passieve aandelenfondsen juist €9,9 miljard aan nieuw vermogen aantrokken.

Obligatiefondsen haalden €16,3 miljard nieuw geld binnen in maart en €82 miljard in het eerste kwartaal, waarmee dit het op één na beste kwartaal in drie jaar was. Vorige maand noteerden passieve obligatiefondsen voor het eerst sinds juni 2022 een netto-uitstroom. De categorie euro-staatsobligaties was de grootste verkoper in maart, terwijl de categorie termijnobligaties het populairst was in het eerste kwartaal.

Allocatie- en alternatieve strategieën bleven op hun beurt activa verliezen, met een netto-uitstroom van respectievelijk €7,5 miljard en €2,6 miljard in maart. Grondstoffenfondsen verloren die maand €281 miljoen.

Tot slot steeg het beheerd vermogen van in Europa gevestigde langetermijnfondsen per 31 maart 2024 naar €11,514 biljoen, tegen €11,335 biljoen in de voorafgaande maand.

Raccolta fondi     

 

Passieve fondsen blijven groeien

Langetermijn-indexfondsen zagen in maart een instroom van €5 miljard, vergeleken met een verlies van €3,8 miljard door actief beheerde fondsen. (De tabel hieronder bevat alleen de belangrijkste categoriegroepen). Vorige maand was er alleen bij obligatiefondsen sprake van instroom vanuit actieve strategieën. Dit geldt ook voor het eerste kwartaal van het jaar.

Het marktaandeel van langlopende passieve fondsen bedroeg 27,94% in maart 2024, tegen 24,35% in maart 2023. Als we de geldmarktfondsen meerekenen, die het domein zijn van actieve managers, bedroeg het marktaandeel van indexfondsen 24,27%, tegen 21,30% een jaar eerder. 

Raccolta fondi     

Artikel 9 fondsen verrassend in de min

Fondsen die vallen onder Artikel 8 van de Europese SFDR regels boekten een netto instroom van €2,1 miljard euro in maart en €15 miljard in het kwartaal, na een verlies van €29,5 miljard euro in 2023. Tegelijkertijd verloren Artikel 9-fondsen (ook bekend als donkergroene fondsen) €1,4 miljard in de maand en €3,7 miljard in het kwartaal, na €3 miljard te hebben opgehaald in 2023.

In termen van organische groei noteerden Artikel 8-fondsen een organische groei van 0,30 % in het eerste kwartaal. Producten die vallen onder de Artikel 9-groep noteerden daarentegen een autonome daling van -1,18% in dezelfde periode. Tussen januari en maart registreerden fondsen die niet beschouwd worden als Artikel 8 of Artikel 9 gemiddelde organische groeipercentages tussen 0,15% en -0,23%. 

 

Meer weten over Morningstar's fund flow data?

Klik hier voor het volledige rapport

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten