Zijn alle thema-ETF's overgewaardeerd? Nee, zelfs niet in AI

Sommige thematische aandelen-ETF's zijn aantrekkelijker geprijsd dan u denkt.

Fernando Luque 24 april, 2024 | 10:52 James Gard
Facebook Twitter LinkedIn

binoculars

Thematische fondsen zijn inherent riskant vanwege hun zeer specifieke focus en dit maakt de waardering van hun relatief kleine aandelenportefeuilles nog crucialer. Neem bijvoorbeeld ETF's die zich richten op aandelen in kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI).

Aandelen op het gebied van AI hebben het afgelopen jaar enorme winsten geboekt, aangevoerd door Nvidia (NVDA), waardoor de waarderingen over de hele linie zijn gestegen. Betekent dit dat de grootste AI ETF's allemaal overgewaardeerd zijn? Op basis van Fair Value calculaties van de onderliggende portefeuilleposities door de aandelenanalisten van Morningstar vertonen de drie grootste ETF's enig verschil in waardering. 

Onderstaande grafiek laat zien dat aandelen in de portefeuille van de Gold-rated L&G Artificial Intelligence ETF (AIAI) gemiddeld genomen fair gewaardeerd zijn, WisdomTree Artificial Intelligence ETF (WTAI) met een Bronze rating is licht ondergewaardeerd en de Xtrackers AI & Big Data ETF (XAIX) die een Silver rating draagt, is licht overgewaardeerd:

Als we kijken naar de top vijf portefeuilleholdings van elke ETF, zien we enige overlap tussen L&G Artificial Intelligence en Xtrackers AI die beide een flinke weging hebben in NVIDA, Microsoft (MSFT) en Alphabet (GOOGL). Het WisdomTree-fonds heeft een heel andere reeks aandelen, met Micron Technology (MU) als grootste weging.

Zijn thema-ETF's over- of ondergewaardeerd?

Meer ondergewaardeerde thematische ETF's zijn te vinden buiten het thema AI. Populaire beleggingsthema's, zoals klimaattransitie, zijn de afgelopen jaren het slachtoffer geweest van de hype-cyclus, met pieken en dalen van sterke outperformance gevolgd door underperformance - vooral nadat de centrale banken wereldwijd de rente begonnen te verhogen.

De onderwerpen AI, automatisering en robotica behoren tot het overgewaardeerde deel, net als defensie, omdat de geopolitieke onzekerheid de orderboeken van wapenproducenten vult en de waarderingen opdrijft.

Aan de andere kant van de tabel is een China Internet ETF het meest ondergewaardeerd onder de grootste ETF's, nadat vertragende economische groei en strengere regelgeving in China op de sector wogen. Fondsen die het onderwerp batterijen voor elektrische auto's in portefeuille hebben, worstelen de laatste tijd vanwege zorgen over de snelheid waarmee  nieuwe EV's in Europa worden uitgerold en geaccpeteerd; mede hierdoor is de L&G Battery Value Chain ETF een van de meest ondergewaardeerde.

 

Ondergewaardeerde aandelen ETF's

KraneShares CSI China Internet ETF
• Medalist Rating: Bronze
• Expense Ratio: 0,75%
• Thema: Internet

De €4,9 miljard aan beheerd vermogen omvattende KraneShares CSI China Internet ETF daalde 13,97% over het afgelopen jaar. Dat verlies was kleiner dan het verlies van 17,99% voor het gemiddelde fonds in de categorie regio China. Dit jaar tot dusver is deze KraneShares 0,04% in de plus, terwijl de categorie gemiddeld 0,84% is gedaald.

L&G Battery Value-Chain ETF
• Medalist Rating: None
• Expense Ratio: 0,49%
• Thema: Battery Technology

Over het afgelopen jaar is de L&G Battery Value-Chain ETF, die €645 miljoen vermogen telt, met 1,33% gedaald. Dit jaar tot dusver is deze juist met 4,5% gestegen. Het fonds is sinds januari 2018 op de markt.

iShares Electric Vehicles and Driving Technology ETF
• Medalist Rating: Gold
• Expense Ratio: 0,40%
• Thema: Next Gen Auto

De iShares Electric Vehicles and Driving Technology ETF sloot vorig jaar af met een winst van 9,39% en underperformde daarmee het gemiddelde fonds in de categorie technologie-aandelen, dat met 29,16% steeg. Deze ETF met een beheerd vermogen van €598 miljoen heeft dit jaar tot dusver een winst geboekt van 5,48%, terwijl het gemiddelde fonds in de categorie 10,04% wint.

Overgewaardeerde aandelen ETF's

VanEck Defense ETF
• Medalist Rating: Bronze
• Expense Ratio: 0,55%
• Thema: Security

Over afgelopen jaar heeft de VanEck Defense ETF 52,97% gewonnen, terwijl het gemiddelde fonds in deze categorie 16,75% won. Dit €537 miljoen aan beheerd vermogen omvattende fonds heeft dit jaar tot dusver 24,13% gewonnen en outperformt daarmee het gemiddelde fonds in zijn categorie, dat 7,2% steeg.

First Trust Cloud Computing ETF
• Medalist Rating: Bronze
• Expense Ratio: 0,60%
• Thema: Cloud Computing

De First Trust Cloud Computing UCITS ETF eindigde afgelopen jaar 43,7% hoger en outperformde daarmee het gemiddelde fonds in de technologie-aandelen categorie, die zelf 29,16% won. Het €323 miljoen grote fonds heeft 11,62% gewonnen in dit jaar tot dusver, terwijl het gemiddelde fonds in de categorie 10,04% is gestegen.

Xtrackers AI & Big Data ETF
• Medalist Rating: Silver
• Expense Ratio: 0,35%
• Thema: Artificial Intelligence

Over het afgelopen jaar heeft de Xtrackers Artificial Intelligence & Big Data ETF een winst van 55,27% geboekt, terwijl het gemiddelde technologie-aandelen fonds 29,16% won. Het €2,7 miljard grote fonds heeft 15,78% gewonnen in 2024 year to date, waarmee het de categorie outperformt die gemiddeld 10,04% won.

 

Hoe risicovol zijn themafondsen?

Beleggen in een thema is een poging om te profiteren van korte- of langetermijntrends door beleggingen te groeperen rond ideeën. Wat jij denkt dat 'het volgende grote ding' zal zijn, van robotica tot ruimtevaart, zal worden behandeld door een thematische ETF. Maar de grens tussen sectoren en thema's kan vaag zijn, vooral omdat de definities van sectoren in de loop der tijd zijn veranderd. Dit geldt vooral voor het onderwerp technologie, dat is opgesplitst in veel verschillende subthema's. 

“Veel, zo niet alle, thematische fondsen zijn als gevolg van hun opzet riskant”, zegt Morningstar's themafondsen-analist Kenneth Lamont: “Ze zijn ontworpen om zich te richten op zeer specifieke risico- en rendementsfactoren. En dat betekent dat ze vaak zeer geconcentreerde aandelenkorven zijn en daarom zeer volatiel. En elke belegger in thematische ETF's moet dat echt begrijpen voordat hij belegt.”

 

Methodologie voor thematische ETF's

Aan de hand van data uit Morningstar Direct hebben we de grootste ETF's in Europa naar marktkapitalisatie gebruikt om hun respectievelijke thema's weer te geven. We hebben gekeken naar de onderliggende portefeuilleposities in de ETF's en hun koers/Fair Value ratio met behulp van een gewogen gemiddelde van elk aandeel.

Andere ETF's in dat specifieke thema kunnen worden gescreend als ondergewaardeerd, overgewaardeerd of redelijk gewaardeerd. Koersendata zijn vastgesteld per het einde van de maand. De screening omvat een mix van kwantitatieve en kwalitatieve waarderingen.

Schattingen van de reële waarde informeren beleggers over de intrinsieke waarde van een aandeel op de lange termijn en helpen hen verder te kijken dan de huidige aandelenkoers. Morningstar berekent de prijsschatting van een bedrijf op basis van de hoeveelheid cash die het bedrijf volgens Morningstar in de toekomst zal genereren. Bij het bepalen van deze schatting houdt Morningstar ook rekening met de voorspelbaarheid van de toekomstige kasstromen van het bedrijf (onzekerheidsindex). De koers/Fair Value verhouding houdt geen rekening met de kosten van het kopen van ETF's via een beleggingsplatform of lopende kosten. 

Dit artikel is deels gegenereerd door Wordsmith, een geautomatiseerd smart-text platform, met gebruikmaking van Morningstar data. Het is geschreven en bwerkt door James Gard, Sunniva Kolostyak en Fernando Luque.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten