Zicht op betaalbaar Tesla model positief, ondanks winstval

De markt heeft vooral oog voor Tesla's belofte dat een betaalbaar elektrisch model sneller komt dan verwacht, waardoor de aandacht van de winstdaling wordt afgeleid.

Seth Goldstein, CFA 24 april, 2024 | 13:21
Facebook Twitter LinkedIn

Tesla

Tesla is de eerste van de Magnificent Seven aandelen die met zijn kwartaalresultaten komt. Hier leest u wat onze aandelenanalist vindt van de resultaten en de vooruitzichten die Tesla heeft gegeven: een winstdaling en ook nieuws over een betaalbaar nieuw model dat we volgend jaar mogen verwachten.

We hebben onze schatting van de reële waarde voor het aandeel Tesla (TSLA) verhoogd van $195 naar $ 200 per aandeel na de resultaten over het eerste kwartaal, vanwege de betere vooruitzichten voor de korte termijn die de bouwer van elektrische auto's gaf. Het Narrow Moat aandeel Tesla steeg dinsdag ruim 10%, omdat de markt positief reageerde op de nieuwe vooruitzichten. Tegen de huidige koersniveaus beschouwen we Tesla als ondergewaardeerd, waarbij het aandeel nu 4-sterren krijgt toebedeeld. 

 

Morningstar maatstaven voor aandeel Tesla

• Fair Value Estimate: $200
• Morningstar Rating: 4 sterren
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: Very High

 

Betaalbaar Tesla model is in aantocht

We hebben vier belangrijke conclusies getrokken. Ten eerste ligt het nieuwe betaalbare elektrische model van Tesla nog steeds op schema voor de eerste afleveringen tegen het einde van 2025. Dit betaalbare model is een belangrijke stimulans voor het aandeel. Betaalbare voertuigen zouden uiteindelijk een meerderheid van de totale afleveringen moeten genereren. We blijven bij de voorspelling dat Tesla tegen 2030 ongeveer 5 miljoen voertuigen zal afleveren.

Ten tweede wordt de software voor volledig zelfrijdende abonnementen (ofwel full self driving, FSD), steeds meer gebruikt. We schatten dat meer dan 10% van het wagenpark dat hiervoor in aanmerking komt, is overgestapt op abonnementssoftware, wat hoger is dan onze eerdere voorspelling. Daarom hebben we onze aannames voor een hoger acceptatiepercentage bijgewerkt. Naar onze mening zal FSD een stimulans zijn voor consumenten om Tesla te verkiezen boven andere merken. Dat ondersteunt onze vooruitzichten voor de groei van het aantal afleveringen in de rest van het decennium.

Ten derde hebben we onze prognose voor de volumegroei van de activiteiten op het gebied van energieopslag verhoogd. De volumes voor energieopslag stegen in het eerste kwartaal met slechts 4% op jaarbasis. Omdat we echter voor een groot deel te maken hebben met grootschalige accu's die worden gebouwd in het kader van langetermijnprojecten, kunnen de volumes van kwartaal tot kwartaal nogal fluctueren, omdat ze pas in de boeken worden opgenomen na voltooiing van bepaalde mijlpalen in de projecten. Het management voorspelde een volumegroei van ten minste 75% op jaarbasis, wat volgens ons haalbaar is, aangezien de meeste van deze volumes waarschijnlijk al gecontracteerd zijn.

Tot slot hebben we onze prognose voor het aantal afleveringen in 2024 licht verhoogd, in tegenstelling tot onze eerdere prognose die uitging van een gelijkblijvend aantal. Onze verbeterde vooruitzichten zijn te danken aan Tesla's recente prijsverlagingen, dus we hebben ook onze prognose van de brutomarge voor de auto-industrie op korte termijn licht verlaagd. We denken dat Tesla de prijzen nog verder kan verlagen omdat het management het grootste deel van de kostenbesparingen wil doorgeven aan klanten om de vraag te stimuleren.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Seth Goldstein, CFA  is aandelenanalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten