Deze fondsen zijn beter dan hun sterrenrating impliceert

De Morningstar Rating en de Morningstar Medalist Rating voor fondsen zijn twee verschillende beoordelingen.

Thomas De Fauw 02 mei, 2024 | 14:14
Facebook Twitter LinkedIn

medalist

De Morningstar Rating, misschien bekender onder de term ‘sterren-rating’ kijkt door de achteruitkijkspiegel en is een maatstaf voor de historische voor risico gecorrigeerde prestaties van een fonds over de afgelopen drie-, vijf- en tienjarige periodes binnen hun Morningstar categorie. Deze rating is puur kwantitatief en Morningstar analisten hebben hierover niks te zeggen. Voor het ontvangen van een Morningstar Rating moet een fonds een trackrecord hebben van minimaal drie jaar.

De Morningstar Medalist Rating daarentegen is een toekomstgerichte rating die onze verwachtingen weerspiegelt over het vermogen van een fonds om positieve alpha te genereren versus de categorie-index over een volledige beleggingscyclus. Deze rating kan door analisten of door een kwantitatief model worden toegekend, maar is in beide gevallen gebaseerd op een analyse van het beleggingsteam, het beleggingsproces en het fondshuis. De Morningstar Medalist Ratings die rechtstreeks zijn toegewezen door analisten worden doorgaans op jaarlijkse basis geëvalueerd, terwijl beoordelingen die (gedeeltelijk) zijn toegewezen door een algoritme maandelijks geproduceerd worden. Analisten doen bij een beoordeling van fondsen uitgebreid onderzoek en praten met de beheerders om een compleet beeld van de strategie te krijgen voordat de rating wordt toegekend.

Hoewel er veel fondsen zijn die op basis van hun historische track record vier of vijf sterren hebben verdiend die ook door de analisten kansrijk worden geacht voor de toekomst, zijn er ook voorbeelden waarbij de twee ratings sterk uiteenlopen. Hieronder bespreek ik twee fondsen met een lage Morningstar Rating (een of twee sterren) die van Morningstar analisten een Silver- of Gold Morningstar Medalist Rating krijgen.

 

Medalist Rating heeft blik op de lange termijn

Over het algemeen zie je zoiets wanneer de strategie uit de mode is of een hoge volatiliteit vertoont (wat door de sterrenrating behoorlijk zwaar wordt bestraft) maar Morningstar analisten geduld tonen en gegronde redenen hebben om ervan uit te gaan dat de slechte prestaties slechts van korte duur zullen zijn. Vaak gaat het dan over strategieën die over periodes langer dan 10 jaar uitstekende resultaten wisten voor te leggen en waarvan de merites van het beleggingsteam en proces volgens ons sterk blijven, ondanks de recente uitdagingen. Niettegenstaande de positieve Morningstar Medalist Rating blijft voorzichtigheid geboden gezien het feit dat deze fondsen dus lange tijd in de kou kunnen blijven staan.

Comgest Growth Japan is een voorbeeld waar we vertrouwen behouden in de aanpak van het team, ondanks de recente tegenwind. Het fonds toonde over de afgelopen 10 en 15 jaar uitstekende prestaties en landde binnen het eerste kwartiel van haar Japanse large-cap aandelen Morningstar categorie in beide periodes. Het versloeg ook de Morningstar Japan categorie index en liet sterke voor risico gecorrigeerde rendementen zien. Echter, de resultaten in recente jaren bleken bijzonder volatiel omdat hun onvoorwaardelijke nadruk op kwaliteit en groei pijn kan doen tijdens stijlrotaties op de markt. Terwijl het in 2020 nog kon profiteren van het groeiherstel, kreeg de strategie in 2021, 2022 en 2023 zware klappen toen waarde-aandelen meer de boventoon voerden.

Over het geheel genomen blijven we ervan overtuigd dat de beproefde beleggingsaanpak en het ervaren en stabiele beleggingsteam nog steeds alpha voor beleggers kan genereren over een volledige marktcyclus. De drie portefeuillebeheerders Chantana War, Richard Kaye en Makoto Egami nemen collegiaal beslissingen, werken al 10 jaar nauw samen en zijn toegewijd aan Japanse aandelen. De strategie maakt gebruik van de kenmerkende beleggingsaanpak van Comgest. Het team zoekt naar kwaliteitsbedrijven die duurzame en bovengemiddelde winstgroei kunnen genereren en heeft nooit afgeweken van deze filosofie, zelfs dus op momenten dat groeiaandelen uit de gratie waren.

Vanguard LifeStrategy 20% Equities ETF is een jonge tracker die pas in december 2020 werd gelanceerd, maar waarvan een Amerikaanse en Britse versie al langer op de markt is. In 2022 verloor deze ETF 15,7 procent en deed het daarmee 4,8 procentpunten slechter dan concurrenten binnen de EUR cautious allocation – global Morningstar categorie. De groter dan gemiddelde duration (een maatstaf voor de renterisico) van dit defensieve allocatiefonds maakt het gevoeliger voor veranderingen in de rente en dat woog op de resultaten in 2022 toen stijgende rentetarieven zowel de aandelen- als de obligatiemarkten deden beven. Blootstelling aan obligaties met lange looptijden bieden echter doorgaans bescherming tijdens een aandelencorrectie en hebben hun nut bewezen tijdens perioden van economische onzekerheid, zoals het gelijkaardige, in de VS gevestigde fonds in februari en maart 2020 duidelijk liet zien.

Deze ETF hanteert een eenvoudige en goedkope benadering van beleggen in een wereldwijd gediversifieerde portefeuille van obligaties en aandelen, waardoor het voor veel beleggers een goede lange termijnoptie is. Dit op de beurs verhandelde fonds heeft een statische aandelenblootstelling van 20% waarover Vanguard’s activa allocatie comité en de strategie groep nauwlettend waakt. Het comité beoordeelt die allocatie jaarlijks, hoewel die zelden verandert. De herbalancering vindt meerdere keren per week plaats, zodat beleggers steeds weten welke blootstelling ze krijgen.

Het team gebruikt Vanguard ETFs om de kosten te minimaliseren en de aandelenblootstelling weerspiegelt de wereldwijde marktkapitalisaties. Binnen de vastrentende portefeuille is er een voorkeur voor staatsobligaties. De gedachte is dat staatsobligaties over het algemeen voor een effectievere diversificatie van het aandelenrisico hebben gezorgd dan obligaties met een lagere kredietrating, die vaak een significante correlatie vertonen met aandelen. Als gevolg hiervan is de gemiddelde looptijd van de obligatieportefeuille groter dan die van hun categoriegenoten wat zich vertaalt in een hogere rentegevoeligheid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten