Koerssprong Delivery Hero na verkoop Taiwanese tak aan Uber

De deal is redelijk geprijsd en weerspiegelt vertrouwen van een van 's werelds leidende spelers, vindt Morningstar's analist. 

Antje Schiffler 14 mei, 2024 | 13:53
Facebook Twitter LinkedIn

A delivery driver accepting an order

Het aandeel Delivery Hero (DHER) schoot dinsdagochtend bijna 20% omhoog na het nieuws dat het Foodpanda in Taiwan verkoopt aan Uber Technologies (UBER) voor $950 miljoen. Los daarvan zijn de bedrijven een overeenkomst aangegaan waarbij Uber $300 miljoen aan nieuw uit te geven gewone aandelen Delivery Hero koopt.

De deal verraste de markten omdat de onderhandelingen tussen de twee bedrijven in februari werden afgebroken, nadat beide partijen het niet eens konden worden over de voorwaarden.

De aandelen Just Eat Takeaway (TKWY) aan Euronext Amsterdam en Deliveroo (ROO) in Londen stegen ook nadat het nieuws over de deal bekend werd. Just Eat steeg bijna 6% aan het Damrak en Deliveroo won bijna 3%. 

Morningstar maatstaven voor aandeel Delivery Hero

• Fair Value Estimate: 34,00 EUR
• Current Price: 30,60 EUR
• Morningstar Rating: ★★★
• Economic Moat Rating: Narrow
• Uncertainty Rating: Very High

"Wij zien de voorgestelde deal als positief voor Delivery Hero, omdat het nu dat geld kan gebruiken om zijn balans te versterken,” zegt Ioannis Pontikis, senior aandelenanalist bij Morningstar. “Wij denken ook dat de prijs van 0,6 keer EV/GMV redelijk is (vergeleken met Delivery Hero's EV/GMV van 0,3). Daarnaast koopt Uber $300 miljoen nieuw uitgegeven aandelen Delivery Hero tegen een premie van 30%, een blijk van vertrouwen in de vooruitzichten voor Delivery Hero door een van de grootste spelers wereldwijd.”

De deal moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten en zal naar verwachting in de eerste helft van 2025 worden voltooid. Als de deal groen licht krijgt, zal er een virtueel monopolie ontstaan waarbij Uber Eats ongeveer 80% van de Taiwanese markt zal controleren. 

De Duitse maaltijdbezorger rapporteerde op 25 april sterke resultaten over het eerste kwartaal en verhoogde toen tevens zijn groeivoorspellingen. “DHER rapporteerde een sterker dan verwachte start van het jaar, met een beter dan verwachte GMV en segmentomzet, en verhoogde zijn verwachtingen voor de segmentomzetten, terwijl het de aangepaste EBITDA guidance voor heel 2024 bevestigde”, aldus Silvia Cuneo en Nizla Naizer, onderzoeksanalisten bij Deutsche Bank Research.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Antje Schiffler  is editor voor Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten