Dit zijn 5 Silver of Gold rated ETF's voor inkomen

ETF's voor inkomen zijn gericht op een regulier dividend tegen lage volatiliteit, onafhankelijk van de marktomstandigheden.

Valerio Baselli 22 mei, 2024 | 10:40
Facebook Twitter LinkedIn

EM Currency Main EMEA

In deze themaweek over income investing zetten we 5 high yield exchange-traded funds (ETF's) met een Morningstar Medalist Rating van Silver of Gold voor u op een rij.

Voor beleggers die op zoek zijn naar beleggingsfondsen die een regelmatige inkomstenstroom genereren, zijn fondsen met blootstelling aan bedrijven met de hoogste dividendrendementen een aantrekkelijke optie. Dit zijn producten die zijn ontworpen om regelmatige dividenden in combinatie met een lage volatiliteit te bieden, ongeacht de marktomstandigheden.

Wat is een goede hoog-dividendstrategie voor passieve beleggingsfondsen? Tegenwoordig voelen inkomensbeleggers zich steeds meer aangetrokken tot ETF's omdat ze gemakkelijk te verkrijgen zijn en bovendien transparant en goedkoop.

Beleggers moeten op zoek gaan naar fondsen met stabiele dividendbetalingen en constante dividendgroei in plaats van zich allen op het hoogste rendement te richten. Want beleggers in dividendaandelen lopen altijd het risico in een zogeheten dividendval te trappen; die doet zich voor wanneer een hoog dividendrendement problemen met hoge schulden en en een lage winstgevendheid verhult, wat uiteindelijk leidt tot verlaging of zelfs helemaal schrappen van het dividend.

Dividend ETF's proberen deze dividendval te vermijden door hun rendement uit lopende inkomsten in evenwicht te brengen met de vermogensgroei van de portefeuille op lange termijn. De strategieën kunnen echter van fonds tot fonds verschillen en het is de moeite waard om te weten hoe vaak de portefeuille wordt hergebalanceerd en welke index de ETF repliceert.

 

Vijf dividend ETF's met een hoge rating

Hieronder zetten we vijf ETF's voor inkomen op een rij, met een Morningstar Medalist Rating van Silver of Gold, elk voor een andere geografische regio. De toelichting komt van onze fondsanalisten die de passieve strategieën volgen:

iShares MSCI Europe Quality Dividend ESG EUR (QDVX)
• Morningstar Medalist Rating: Gold
• Morningstar Category: Europe Equity Income
• Ongoing Charge: 0,28%
• 12 Month Yield: 3,36%

Deze strategie verdient een Morningstar Medalist Rating van Gold. Uit de analyse van de portefeuille blijkt dat deze een overwogen blootstelling aan liquiditeit en een onderwogen blootstelling aan volatiliteit heeft behouden in vergelijking met sectorgenoten. Een hoge liquiditeitsblootstelling wordt toegeschreven aan aandelen met een hoog handelsvolume, wat managers meer flexibiliteit geeft. Een lage volatiliteit is geworteld in aandelen met een lagere standaardafwijking van het rendement. Deze ETF is 4,9 procentpunt overwogen in technologie vergeleken met het gemiddelde van de categorie. De portefeuille is gepositioneerd in 81 holdings en is relatief topzwaar. Van de activa van de strategie is 30,5% geconcentreerd binnen de top 10 holdings, vergeleken met een gemiddelde van 19,0% in de categorie. De lopende kosten van 0,28% behoren tot de laagste in de categorie. 

SPDR® S&P US Dividend Aristocrats (UDVD)
• Morningstar Medalist Rating: Silver
• Morningstar Category: US Equity Income
• Ongoing Charge: 0,35%
• 12 Month Yield: 2,14%

Deze op de VS gerichte strategie heeft een grotere weging mid- en small-cap aandelen dan zijn peers binnen de Morningstar-categorie, en de portefeuille heeft een overwogen blootstelling aan liquiditeit en kwaliteitsaandelen behouden. In de afgelopen jaren is dit fonds consequent overgeschakeld op aandelen met een hoger handelsvolume dan de categorie. Dit geeft beheerders meer flexibiliteit om tijdens dalende markten te verkopen zonder de koersen negatief te beïnvloeden. In de afgelopen maanden was de strategie meer blootgesteld aan liquiditeitsfactoren dan zijn directe concurrenten. De strategie had ook een defensieve inslag.

De prestaties van de ETF zijn gemeten op de korte termijn ondermaats, maar op de lange termijn sterk. In de afgelopen vijf jaar presteerde het fonds 0,36 procentpunt slechter dan de categorie-index (een door Morningstar gekozen benchmark), maar 1,4 procentpunt beter dan zijn gemiddelde concurrent binnen de peer group. Belangrijker is dat deze fondsklasse het op 10-jaars geannualiseerd 0,75% beter deed dan de index. Ook het voor risico gecorrigeerd rendement over 10 jaar is beter dan dat van de index. Vaak gaan hogere rendementen gepaard met meer risico. Deze strategie bleef echter in lijn met de standaarddeviatie van de benchmark. Naast de lage kosten (0,35%) verdienen deze factoren een Morningstar Medalist Rating van Silver. 

L&G Quality Equity Dividends ESG Exclusions UK (LDUK)
• Morningstar Medalist Rating: Silver
• Morningstar Category: UK Equity Income
• Ongoing Charge: 0,24%
• 12 Month Yield: 5,00%

Uit de analyse van de portefeuille van deze strategie blijkt dat deze een aanzienlijke overwogen positie heeft behouden in de blootstelling aan kwaliteit en rendement in vergelijking met sectorgenoten. Er wordt belegd in aandelen met een lage financiële hefboom en een sterk rendement op eigen vermogen, waardoor er een hoge blootstelling is aan kwaliteit. Deze holdings zijn vaak aandelen met een hoog dividend of omvangrijke inkoop van eigen aandelen. De portefeuille is gepositioneerd in 37 holdings en is relatief topzwaar. Dezeis overwogen in financiële diensten en basismaterialen ten opzichte van het categoriegemiddelde met respectievelijk 29,9 en 3,6 procentpunten. Deze ETF heeft een aanzienlijk kostenvoordeel ten opzichte van concurrenten, is geprijsd in het goedkoopste kwintiel van vergelijkbare fondsen (0,24%) en heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver. 

Fidelity Global Quality Income ETF (FGQI)
• Morningstar Medalist Rating: Gold
• Morningstar Category: Global Equity Income
• Ongoing Charge: 0,40%
• 12 Month Yield: 2,68%

Deze strategie verdient een Morningstar Medalist Rating van Gold. Over de afgelopen drie jaar versloeg het de categorie-index geannualiseerd met 0,65 procentpunten en presteerde het 3,1 procentpunten beter dan het categoriegemiddelde. En wat nog belangrijker is, als we over een langere horizon kijken, kwam de strategie als winnaar uit de bus. Over een periode van vijf jaar was het rendement geannualiseerd 3,8 procentpunt beter dan dat van de index.

De voor risico gecorrigeerde prestaties van het fonds maken het profiel alleen maar beter. Deze fondsklasse versloeg de index over een periode van vijf jaar. Deze sterke voor risico gecorrigeerde resultaten hebben niet geleid tot een slechtere rit voor beleggers. Deze strategie nam hetzelfde risico als de benchmark, gemeten naar standaarddeviatie.

De portefeuille is overwogen in technologie en cyclische consumptie ten opzichte van het categoriegemiddelde met respectievelijk 4,4% en 2,7%. De sectoren met een lage blootstelling in vergelijking met sectorgenoten zijn defensieve consumentengoederen en financiële diensten. De lopende kosten bedragen 0,40%. 

Fidelity Emerging Markets Quality Income (FEME)
• Morningstar Medalist Rating: Gold
• Morningstar Category: Global Emerging Markets Equity
• Ongoing Charge: 0,50%
• 12 Month Yield: 3,62%

Dit fonds behoudt een aanzienlijk kostenvoordeel ten opzichte van zijn concurrenten, met een prijs in het op een na goedkoopste kwintiel van vergelijkbare fondsen. De portefeuille heeft allocaties in zijn top twee sectoren - industrie en basismaterialen - die vergelijkbaar zijn met de categorie. De sectoren met een lage blootstelling in vergelijking met sectorgenoten zijn defensieve consumentengoederen en communicatiediensten; die allocaties zijn echter wel vergelijkbaar met de categorie. De portefeuille bestaat uit 179 holdings en is gediversifieerd. In de meest recente portefeuille was 20,2% van de activa van de portefeuille geconcentreerd in de top 10 posities, vergeleken met 35,5% voor het categoriegemiddelde.

Het trackrecord van het fonds is voor de lange termijn niet meer echt van toepassing, omdat het niet meer representatief is voor de huidige strategie. Het nieuwe beheerteam nam het roer over in maart 2022 en als we kijken naar de prestaties vanaf toen tot nu, dan zien we dat het bewonderenswaardige resultaten heeft geboekt. Voor de meest recente periode van twee jaar behaalde de strategie een rendement van 1,1%, tegen een gemiddeld verlies van 1,7% voor de gemiddelde concurrent en een verlies van 1,0% voor de categorie-index. Gecorrigeerd voor risico had de strategie het afgelopen jaar een vergelijkbare standaarddeviatie (een maatstaf voor de variatie van het rendement) als de benchmark. De fondsanalisten van Morningstar kennen het fonds een Morningstar Medalist Rating van Gold toe.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten