Dividend van tech-aandelen verandert income investing

Techreuzen zoals Alphabet en Meta gaan voor het eerst dividend uitbetalen; wat betekent dat voor beleggen in techbedrijven?

Bella Albrecht 21 mei, 2024 | 15:19
Facebook Twitter LinkedIn

US dollar notes

De mega-cap technologie-aandelen Alphabet (GOOGL), Meta Platforms (META) en Salesforce (CRM) gaan dividend uitkeren en daarmee voegen ze zich bij een uitdijende groep techbedrijven die hun aandeelhouders belonenn met winstuitkering. Anderen, zoals Apple (AAPL) en Microsoft (MSFT) keren al dividend uit.

Het dividendrendement dat de tech-aandelen bieden, is nog relatief klein, maar geeft wel ruimte om het dividend te verhogen parallel aan de winstgroei van de bedrijven. Tot nog toe richtten dividendbeleggers zich meer op aandelen van financiële instellingen, zoals banken en verzekeraars, en op andere bedrijven die langzaam, maar gestaag groeien. Dat verandert nu. Zo rukken techbedrijven snel op in indexen die zich op ondernemingen richten met dividenduitkeringen die jaarlijks lange tijd ononderbroken hoger uitvallen en het in zich hebben om dat vol te houden. Zij maken inmiddels 18% uit van de Morningstar US Dividend Growth Index. Tien jaar geleden was dat nog slechts 2,3%.

Dat steeds meer techbedrijven zijn begonnen met dividenduitkeringen is ook zichtbaar in de Morningstar US Target Market Exposure Index, waarin 85% van de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven opgenomen is op basis van hun marktwaarde. Het aantal techbedrijven dat dividend uitkeert is in deze index toegenomen van tweeëntwintig stuks in 2008 naar eenenveertig in 2015 en tot slot eind 2023 zevenenveertig stuks.

 

Dividendfondsbeheerders gaan in tech-aandelen

Fondsmanagers van aandelenfondsen voor dividendaandelen kunnen nu ook grote techbedrijven als Meta en Alphabet opnemen in hun portefeuille. Juist dit soort grote namen hebben de aandelenmarkt recent omhoog gedreven, zegt Matt Quinlan, fondsbeheerder van het Franklin Equity Income fonds dat $3,9 miljard beheert (omgerekend circa €3,6 miljard) en het Franklin Rising Dividends fonds ter waarde van $27,4 miljard (€25,2 miljard).

En het einde van deze ontwikkeling is nog niet in zicht, denkt Tom Huber, portfoliomanager van het T. Rowe Price Dividend Growth fonds (goed voor $24,4 miljard, ofwel €22,5 miljard). ‘Steeds meer techaandelen zullen geschikt zijn voor beleggers die aandelen selecteren op dividendgroei,’ zegt hij.

Het opnemen van de grote techbedrijven in dividendindexen heeft echter ook een nadeel: daardoor wordt hun correlatie met de totale aandelenmarkt waarschijnlijk groter, meent David Harrell, die bij Morningstar de nieuwsbrief voor dividendbeleggers schrijft.

Dividendtrends bij technologie-aandelen

Meestal keren technologiebedrijven en groeiaandelen de winst die zij maken niet cash uit, maar investeren zij die in de onderneming om zo extra groei te stimuleren of kopen zij er eigen aandelen mee op. Botst dat niet met deze nieuwe trend om dividend uit te keren?

Het een sluit het ander niet uit, volgens Quinlan: ‘Dit type bedrijven heeft zo’n hoge kasstroom dat zij prima grootschalig kunnen investeren én tegelijkertijd dividend uitkeren.’ Datzelfde zag hij eerder gebeuren bij Amerikaanse chipbedrijven, zoals Texas Instruments (die voor het eerst dividend uitkeerde in 1985), Analog Devices (2003) en Broadcom (2010).

 

10 dividend betalende tech-aandelen

Binnen de Morningstar US Target Market Exposure Index zijn dit de 10 van dividend betalende techbedrijven met de hoogste weging, volgens Morningstar data per 30 april 2024: 

• Microsoft [MSFT];
• Apple [AAPL];
• Nvidia [NVDA];
• Alphabet [GOOGL];
• Meta Platforms [META];
• Broadcom [AVGO];
• Salesforce [CRM];
• Cisco Systems [CSCO];
• Accenture [ACN];
• Qualcomm [QCOM].

 

Techaandelen hebben laag dividendrendement

Zoals gezegd is het dividendrendement van veel techbedrijven relatief laag. Zo is dat binnen de Morningstar US Technology Index met 0,72% het laagste van alle sectorindexen die Morningstar heeft. Onroerend goed niet meegerekend, zijn de twee sectoren met het hoogste dividendrendement nutsbedrijven met 3,4% en energie met 3,1%.

Volgens Huber is dat deels te wijten aan de manier van denken van directieleden bij grote techbedrijven. ‘Het kost tijd voor zij beseffen dat de bedrijven waar ze werken nu volwassen zijn geworden en meer cash genereren dan ze nodig hebben’. Ook schept het verplichtingen richting beleggers als je eenmaal begint met dividend uitkeren. Huber: ‘Daarna wil je de hoogte ervan zeker niet meer verlagen en liefst verhogen.’ Sommige bedrijven maken zich volgens de portfoliomanager ook zorgen dat als zij dividend gaan uitkeren, beleggers dit zullen interpreteren als teken dat zij geen sterke groei meer verwachten.

Binnen de Morningstar US Target Market Exposure Index is het gemiddelde dividendrendement dat van de daarin opgenomen bedrijven verwacht wordt 1,14%. Het aandeel met het hoogste rendement is Cisco, met 3,42%, en dat met het laagste is Nvidia met 0,02%.

Opvallend is dat hoewel alle bedrijven uit deze index de afgelopen tien jaar een hoger bedrag in dollars zijn gaan uitkeren aan dividend het dividendrendement van de meeste níet omhoog is gegaan – op dat van Qualcomm, Cisco en Broadcom na. Bijvoorbeeld het dividendrendement van Microsoft en Apple is behoorlijk gedaald. 

Dat komt doordat de aandelenkoersen enorm gestegen zijn, terwijl de dividenduitkeringen slechts met mate verhoogd zijn. Nvidia is het meest extreme voorbeeld hiervan: het dividendrendement van dit chipbedrijf daalde tussen 2013 en 2023 ruim 34% per jaar, de koers van het aandeel steeg juist fors, met 61,89%.

 

Dividendgroei versus dividendinkomen strategie

Dividendfondsen zijn doorgaans gericht op inkomsten, groei of een mix van deze twee. Dividendfondsen die zich concentreren op dividendinkomsten, selecteren meestal bedrijven die een hoog rendement halen, volgens fondsbeheerder Quinlan. Fondsen die zich op dividendgroei richten, kiezen daarentegen juist bedrijven die ‘significant en consistent hun dividend in de loop van de tijd kunnen verhogen.’

Het is afhankelijk van de gekozen strategie – dividendgroei of dividendinkomsten – in hoeverre een fondsbeheerder aandelen van techbedrijven zal opnemen. Fondsen die zich op dividendgroei richten, beleggen al volop in technologiebedrijven. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Franklin Rising Dividends fonds: 22% van de portefeuille bestaat uit techbedrijven, waaronder Microsoft, Accenture en Texas Instruments. Quinlan: ‘Dat zijn alle drie voorbeelden van ondernemingen die we aantrekkelijk vinden, omdat ze in staat zijn te groeien en innovatieve nieuwe producten hebben die een waardestijging stimuleren.’ Daarnaast gelooft hij dat ‘hun dividendbetalingen, gemeten in het bedrag per aandeel, zullen blijven stijgen.’

Voorbeeld twee is het T. Rowe Price Dividend Growth-fonds: ook daar bestaat 22% van de deelnemingen uit techbedrijven, waarbij Microsoft en Apple de grootste en op één na grootste positie innemen.

Bij fondsen die zich op dividendinkomsten richten, zijn techbedrijven veel minder populair. Binnen de Morningstar Dividend Yield Focus Index bestaat bijvoorbeeld maar 8% van de portefeuille uit techbedrijven - minder dan de helft van het percentage binnen de Dividend Growth Index. Maar het gemiddelde dividendrendement van aandelen uit de Morningstar Dividend Yield Focus Index is maar liefst 3,98%. Dat is hoger dan dat van welk techaandeel uit de Total Market Exposure Index dan ook.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten