Nvidia verslaat verwachtingen door sterke vraag naar AI

Nvidia boekt alweer een kwartaal met klinkende resultaten en Morningstar verhoogt de Fair Value voor het aandeel.

Brian Colello, CPA 23 mei, 2024 | 13:26
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia

Nvidia kwam op woensdag 22 mei nabeurs op Wall Street met zijn resultaten. dit is wat Morningstar's analisten vinden van de cijfers die het aandeel Nvidia in de voorbeurshandel voor donderdag al opstuwen.

Nvidia (NVDA) verwacht voor het volgende kwartaal een omzet van $28 miljard, een stijging van 8% kwartaal-op-kwartaal en 107% op jaarbasis, en ook een stijging ten opzichte van de consensusramingen van FactSet die $26,6 miljard aangaven. Wij verwachten dat Nvidia deze ramingen opnieuw zal overtreffen. Wij verhogen onze schatting van de Fair Value (reële waarde) van $910 naar $1.050, omdat we voor de komende kwartalen een sterkere groei van de inkomsten uit datacenters verwachten.

 

Morningstar maatstaven voor aandeel Nvidia

• Fair Value Estimate: $1.050
• Morningstar Rating: 3 sterren
• Economic Moat: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Very High

 

Dit vinden we van Nvidia

Het veelbelovende Nvidia rapporteerde opnieuw uitstekende kwartaalresultaten en gaf beleggers nog rooskleurigere verwachtingen voor het komende kwartaal, omdat het bedrijf de duidelijke winnaar blijft in de race om generatieve kunstmatige intelligentiecapaciteiten uit te bouwen. We zijn bemoedigd door het commentaar van het management dat de vraag naar de aankomende Blackwell-producten het aanbod tot in 2025 zou moeten overtreffen, en we zien ook geen tekenen dat de AI-vraag zal vertragen.

We verhogen onze schatting van de reële waarde van $910 naar $1.050 omdat we voor de komende kwartalen een sterkere groei van de inkomsten uit datacenters verwachten, terwijl we onze groeipercentages voor de langere termijn handhaven op basis van een hogere geïnstalleerde basis van AI-apparatuur. Aandelen stegen ongeveer 6% op het winstbericht en wij denken dat de reactie gerechtvaardigd is en zien de aandelen als redelijk gewaardeerd.

De omzet in het kwartaal dat eindigde per ultimo april bedroeg $26,0 miljard, een stijging van 18% op kwartaalbasis doordat meer aanbod voor Nvidia's grafische verwerkingseenheden (GPU-chips) online kwam. De omzet was 262% hoger op jaarbasis en hoger dan de verwachtingen van $24,0 miljard. De omzet uit datacenters blijft de focus, met een omzet van $22,6 miljard (87% van de totale omzet), een stijging van 23% op rij en 427% op jaarbasis.

De vraag blijft komen vanuit leidende spelers in cloud computing die hun klanten ondersteunen bij het bouwen van AI-modellen, maar ook van ondernemingen, consumenteninternetleiders zoals Meta Platforms en soevereine overheden die AI inbouwen in telecom- en andere diensten. Nvidia heeft nog steeds een uitzonderlijk prijszettingsvermogen, met een aangepaste brutomarge die op kwartaalbasis met 220 basispunten is gestegen tot 78,9%, hoger dan de richtlijn van 77%.

Nvidia verwacht voor het kwartaal dat eindigt per ultimo juli een omzet van $28,0 miljard, een stijging van 8% op rij en 107% op jaarbasis, en een stijging ten opzichte van de consensusramingen van FactSet van $26,6 miljard. Wij verwachten dat Nvidia deze schattingen opnieuw zal overtreffen en wij gaan uit van een omzet van $29,7 miljard. Het bedrijf heeft in elk van de afgelopen drie kwartalen ten minste $3 miljard aan omzet uit datacenters verdiend, gedreven door de AI-vraag, en we verwachten dat een vierde vergelijkbaar kwartaal in het verschiet ligt.

 

Aandelensplitsing van Nvidia begint in juni

Voor het kwartaal dat eindigt eind juli zal de aangepaste brutomarge naar verwachting dalen tot 75,5%, waarschijnlijk door hogere kosten in verband met de uitrol van Blackwell-producten. Toch denken we dat de guidance voor juli een aangepaste operationele marge van 62% impliceert, wat hoe dan ook spectaculair is. Nvidia heeft zijn dividend met 150% verhoogd, maar het bedraagt nog steeds een relatief onbeduidende $0,40 per aandeel per jaar. Het bedrijf zal ook een 10-voor-1 aandelensplitsing doorvoeren aan het begin van de handel op maandag 10 juni.

Gezien de astronomische groei van Nvidia blijven we het risico inschatten dat bedrijven te snel te veel AI GPU's kopen, wat op een bepaald moment in de toekomst leidt tot een luchtbel en vorming van overtollige voorraad. Dergelijke tekenen zien we vandaag niet. Toonaangevende cloudbedrijven hebben allemaal hun investeringsplannen voor 2024 verhoogd om AI-investeringen te ondersteunen, en het lijkt er nog steeds op dat deze uitgaven als omzet bij Nvidia belanden. Naast de grote cloudbedrijven lijken ook ondernemingen hun investeringen om vergelijkbare redenen te verhogen. Zelfs nu er nieuwe Blackwell-producten op de markt komen, vertrouwt het management erop dat de Hopper H100- en H200-producten ondertussen nog steeds verkocht zullen worden.

Voor het boekjaar 2024-2025, dat eindigt ultimo januari 2025, verhogen we onze prognose voor de inkomsten uit datacenters naar bijna $111 miljard, tegenover $101 miljard eerder, en tegenover $47 miljard vorig jaar en slechts $15 miljard twee jaar geleden. We verwachten dat Nvidia de inkomsten in dit segment met ongeveer $3 miljard per kwartaal zal laten groeien gedurende het boekjaar, omdat de partners in de toeleveringsketen extra capaciteit opbouwen om Nvidia's routekaart te ondersteunen. Eerder gingen we uit van nog een sterk groei-jaar in boekjaar 2026. Toch geeft het inzicht van het management in de Blackwell-uitrol ons meer vertrouwen dat Nvidia ook in fiscaal 2026 kwartaal na kwartaal zal blijven groeien. We gaan nu uit van een omzetgroei van 41% in datacenters in 2026 tot $ 156 miljard.

Voor het grootste deel voorspellen we elk jaar daarna een omzetgroei in datacenters van minder dan tien, zij het vanuit een hogere basis, omdat deze eerste AI-uitbreidingen groter zijn dan we eerder hadden verwacht. Gezien de uitstekende bedrijfswinsten van Nvidia leidt elke omzetstijging tot een buitenproportionele toename van de vrije kasstroom (en dus van onze schatting van de reële waarde) in ons waarderingsmodel. Langs deze lijnen handhaven we onze onzekerheidsbeoordeling op Very High voor Nvidia, gezien de ontluikende en snel veranderende aard van de AI-markt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Brian Colello, CPA  Brian Colello, CPA is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten