Dit zijn de beste Silver en Gold rated dividendfondsen

Beleggers die op zoek zijn naar dividendaandelen maar niet zelf willen selecteren, kunnen kiezen voor een dividendfonds dat een positieve beoordeling krijgt van Morningstar.

Robert van den Oever 31 mei, 2024 | 11:17
Facebook Twitter LinkedIn

coins piggy bank

Voor beleggers die op zoek zijn naar een regulier inkomen uit hun beleggingen, zijn aandelen met een hoog dividendrendement een aantrekkelijke optie. Maar niet iedere belegger heeft de tijd en de kennis om zelf een portefeuille samen te stellen met individuele dividendaandelen. Voor die beleggers zijn actief beheerde beleggingsfondsen die zich richten op dividendaandelen een interessante mogelijkheid.

Om duidelijkheid te scheppen in het universum van in Nederland verkrijgbare dividendfondsen, selecteren we de Morningstar Categorie Global Equity Income en die filteren we op de fondsen die als beste worden beoordeeld door de fondsanalisten van Morningstar op basis van hun beheerteam, beleggingsproces en prestaties; dat zijn de fondsen met een Morningstar Medalist Rating van Silver of Gold, de hoogst haalbare beoordelingen.

Morningstar's Global Equity Income categorie levert dus maar twee namen op die een Gold rating krijgen:

• Aegon Global Equity Income USD B Acc 
• Capital Group WorldDivGrw (LUX) Z 

 

Binnen de selectie kijken we naar de fondsen met het hoogste rendement. Dat resulteert in de volgende negen beleggingsfondsen, waarvan twee een Morningstar Medalist Rating van Gold dragen en zeven een rating van Silver, gerangschikt op het rendement dit jaar tot dusver (ofwel year-to-date):

  

De twee Gold rated fondsen die uit bovenstaande tabel naar voren komen, lichten we hier nader toe:

Aegon Global Equity Income

Lijstaanvoerder Aegon Global Equity Income heeft de hoogste beoordeling op zowel de Morningstar Medalist Rating als de Morningstar Rating (de sterren) voor historische koersprestaties; Gold en 5 sterren.

Het beleggingsproces onder leiding van beheerder Mark Peden zet kwaliteit voorop en houdt meer grote en sterk groeiende bedrijven in portefeuille dan de gemiddelde categoriegenoot. Deze bedrijven hebben een lage financiele leverage en een solide rendement op het eigen vermogen. Curieus genoeg hebben Peden en zijn team zich de afgelopen jaren juist minder gericht op aandelen met een hoog dividend of omvangrijke aandeleninkoop. De factor die naast kwaliteit het meest bijdroeg aan het rendement was momentum; Peden selecteerde (groei)bedrijven die het beter deden dan hun concurrenten en dat momentum wisten vast te houden.

Peden heeft de sectoren technologie en industrie overwogen in zijn fondsportefeuille die 98 namen telt en behoorlijk geconcentreerd is met ruim 40% van het beheerd vrmogen in de top-10 namen. Gezondheidszorg en defensieve consumentengoederen zijn juist onderwogen ten opzichte van het categoriegemiddelde.

 

Capital Group World Dividend Growers

Op de zesde plek in het overzicht vinden we Capital Group World Dividend Growers, het tweede fonds met een Gold-rating dat verder drie sterren krijgt voor zijn historische koersprestaties. De aanpak van beheerder Steven Watson, die 25 jaar ervaring op zak heeft, kiest voor meer risico en hogere volatiliteit door kleinere, snel groeiende bedrijven te selecteren van mindere kwaliteit, maar wel met een hoge liquiditeit, zodat het beheerteam adequaat kan reageren op marktbewegingen, in het bijzonder marktdalingen, waarbij verkopen relatief minder effect op de marktprijzen hebben.

Die strategie loont niet alleen op de korte termijn, maar ook de 3- en 5-jaars rendementen zijn solide, zo blijkt uit de tabel.

De fondsportefeuille is overwogen in nutsbedrijven en vastgoed en onderwogen in gezondheidszorg en financials. De portefeuille telt 139 namen en zo'n 20% van het beheerd vermogen zit in de top-10 namen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten