Is aandeel ASML na koersstijging koopwaardig?

Morningstar analist Javier Correonero heeft een groter vertrouwen in de lange-termijn vooruitzichten van de chipmachinefabrikant en verhoogt daarom de Fair Value.

Robert van den Oever 06 juni, 2024 | 14:09
Facebook Twitter LinkedIn

asml

De aandelenkoers van ASML (ASML) is dit jaar al met ruim 40% gestegen, nadat de aandelenkoers eerder juist geremd werd door zorgen over de inname van nieuwe orders op de middellange en lange termijn.

Het verbod op export naar China voor machines met ASML's nieuwere technologie en ook onzekerheid over de adoptie van de allernieuwste generatie chipmachines (van het type High-NA Extreme Ultra Violet), omdat het sentiment leefde dat chipfabrikanten zouden kunnen aarzelen bij het investeren in deze honderden miljoenen per stuk kostende machines, baarden beleggers zorgen.

Maar ASML's bekendmakingen over het orderboek in de afgelopen maanden en de toelichting over de dynamiek in de chipmarkt die door het diepste punt in de cylus heen lijkt, hebben voor geruststelling gezorgd. Op woensdag 5 juni kwam daar het nieuws bij dat chipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) in navolging van concurrent Intel toch een High-NA EUV machine ter waarde van €350 miljoen gaat kopen dit jaar, terwijl in januari TSMC's CEO Wei nog bedenkingen uitsprak over de adoptie van High-NA EUV, en Wei's opmerkingen suggereerden dat de technologie nog niet volwassen genoeg was. 

Die ommekeer was precies waar beleggers op zaten te wachten en dat zorgde voor een koersstijging van 8% op woensdag, die op donderdagochtend een vervolg krijgt met 2% naar €962.

 

Morningstar maatstaven voor aandeel ASML

• Fair Value Estimate: €900
• Morningstar Rating: ★★★
• Economic Moat: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

 

 

Vertrouwen in ASML voor langere termijn gestegen

Het vertrouwen voor de langere termijn is ook bij Morningstar's aandelenanalist Javier Correonero, die ASML en de chipsector volgt, toegenomen en daarom verhoogt hij de Fair Value naar €900 van eerder €790. Het gemiddelde koersdoel van sell-side analisten zoals samengesteld door Morningstar Pitchbook bedraagt €1.050 per aandeel.

De analist verhoogt zijn prognoses voor ASML's omzet en EBIT voor de lange termijn, omdat hij meer vertrouwen heeft gekregen in de lange-termijn vooruitzichten van ASML. Zijn prognoses voor 2025 blijven ongewijzigd en zijn Fair Value vertegenwoordigt een koers-winstverhouding voor 2025 van 31,5 keer.

Voor de korte termijn blijft er volgens de analist nog wat onzekerheid bestaan over de vraag of ASML voldoende orders kan binnenhalen om de guidance voor 2025 te halen. Volgens Correonero biedt elke correctie van de aandelenkoers die uit dat sentiment kan voortkomen, een goede gelegenheid om dit Wide Moat aandeel te kopen, aangezien het langetermijnbeeld sterk blijft. 

 

AI-hausse stuwt aandeel ASML op lange termijn

De analist ziet voor de lange termijn een belangrijke stimulans in kunstmatige intelligentie. Daarom lag zijn prognose al aan de hoge kant van de verwachting die ASML's management voor 2030 uitsprak, aangezien die vooruitzichten een beetje achterhaald leken omdat ze in november 2022 werden gelanceerd, vóór de hausse op het gebied van kunstmatige intelligentie. Aangezien ASML's omzetdoelstelling voor 2030 een brede bandbreedte heeft (€44-60 miljard), heeft Correonero er alle vertrouwen in dat ASML dicht in de buurt zal komen van de bovenkant van zijn richtlijn en gaat hij uit van een omzet van €58,5 miljard, waar dat eerder €56,7 miljard was.

Over het nieuws rondom de order van TSMC zegt Correonero dat TSMC de High-NA EUV weliswaar pas na 2026 in een productieomgeving zal gaan gebruiken, maar deze stap van TSMC verhoogt volgens hem de zekerheid dat High-NA EUV op de lange termijn zal worden gebruikt, aangezien TSMC operationeel de meest solide chipfabrikant ter wereld is. De analist vermoedt dat TSMC niet achter wilde blijven bij Intel, dat als eerste High-NA EUV ging gebruiken in december 2023.

 

Groeipad van ASML voor de lange termijn

Voor de komende tien jaar gaat analist Correonero uit van een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van 10%, waarbij de EBIT-marges toenemen van 31% in 2023 tot uiteindelijk 45% in het eindjaar. De aanhoudende langetermijngroei in halfgeleiders zal vereisen dat chipfabrikanten voor hun bestaande en nieuwe fabrieken lithografieapparatuur blijven kopen en onderhouden.

De groei van ASML's brutomarge en EBIT-marge zal voortkomen uit het operationele hefboomeffect van R&D en operationele kosten, en de verbetering van de servicemarges naarmate ASML zich blijft richten op het verbeteren van zijn ouderhoudssegment en het upsellen van software en diensten. EUV en High-NA EUV hebben een geschatte service-inkomsten/apparatuur-inkomstenratio van meer dan 150%, vergeleken met 130% voor de oudere DUV-technologie.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten