Koerssprong aandeel Micron. Is het koopwaardig?

De aandelenkoers van de chipfabrikant is dit jaar al 66% gestegen, maar de activiteiten blijven cyclisch gevoelig.

Leah Breakstone 20 juni, 2024 | 15:30
Facebook Twitter LinkedIn

Chips UK generic main

Het aandeel Micron Technology (MU) is naar recordhoogte gestegen, nu het bedrijf profiteert van een herstellende markt voor halfgeleidergeheugens en de hausse in kunstmatige intelligentie. Optimistische beleggers die zich nu op het aandeel storten, lopen echter het risico dat ze de cyclische aard van de activiteiten over het hoofd zien.

Sinds het begin van 2024 is het aandeel met 65,6% gestegen en alleen al in de afgelopen maand met 14,9%. In de afgelopen 12 maanden steeg Micron met 108% en in de afgelopen vijf jaar met 333%.

Koersgrafiek aandeel Micron

Source: Morningstar Direct, 17 June 2024

Micron en de AI hausse

Micron is de op vier na grootste chipmaker ter wereld, gespecialiseerd in computergeheugen en opslag. In 2023 kwam 71% van de omzet uit DRAM-chips (dynamic random access memory) en 27% uit NAND-geheugenchips. DRAM- en NAND-chips zijn essentieel voor datacenters, consumentenapparatuur, auto's en industriële apparatuur.

Volgens William Kerwin, aandelenanalist bij Morningstar, zijn de prijzen van beide soorten chips gevoelig voor aanzienlijke pieken en dalen: "De verkopen van Micron zijn zeer cyclisch, waarbij de prijzen van NAND- en DRAM-geheugenchips worden bepaald door de wereldwijde vraag en aanbod."

In boekjaar 2023 bijvoorbeeld "werd de verkoop gehalveerd in een plotselinge neergang", zegt hij. En met een vaste kostenbasis kan de winstgevendheid van Micron een flinke klap krijgen. Kerwin verwacht echter een herstel van de verkoop en een sterke groei in de komende drie jaar.

Een van de belangrijkste katalysatoren voor de recente winst van Micron is de AI-hausse, die afhankelijk is van krachtigere computerchips in de datacenters die AI-systemen trainen en bedienen, zegt Kerwin: "Micron is een van een handvol leveranciers van geheugen met hoge bandbreedte, of HBM, dat wordt verkocht voor AI-toepassingen. HBM is vandaag de dag een kleine minderheid van de omzet, maar we verwachten een aanzienlijke groei in de toekomst. Wij denken dat Micron een operationele marge van ongeveer 30% kan verdienen in het midden van de cyclus, met hogere en lagere niveaus op basis van de huidige vraag en aanbod. "Uiteindelijk voorspellen we een aanzienlijke winstgroei in de komende vijf jaar."

Maar zelfs met een optimistische prognose voor de omzet betekent het cyclische karakter van het bedrijf dat beleggers geen lineaire groei moeten verwachten. "Hoe veelbelovend groeivectoren als AI ook zijn, we blijven op de lange termijn cyclische dalingen en oplevingen verwachten in de geheugenchipbusiness, omdat vraag en aanbod onvermijdelijk fluctueren", aldus Kerwin. 

 

Morningstar maatstaven voor aandeel Micron

• Fair Value Estimate: $80,00
• Morningstar Rating: 1 ster
• Morningstar Economic Moat Rating: None
• Fair Value Uncertainty: High
• Forward Dividend Yield: 0,32%

Waardering aandeel Micron

Hoewel Micron kan profiteren van een cyclisch herstel in zijn chipactiviteiten en inkomsten uit AI, waarschuwt Kerwin beleggers: "Hoewel [AI] een impact zal hebben op de fundamenten van het bedrijf, denken we dat de hype heeft geleid tot meer koersstijging dan gerechtvaardigd is voor de feitelijke HBM-kans van Micron."

Micron wordt nu verhandeld tegen ongeveer $147 per aandeel en ondanks de positieve vooruitzichten is het aandeel volgens Kerwin overgewaardeerd. Hij schat de reële waarde van het aandeel op $80 per aandeel.

"Om Micron op de huidige niveaus te kopen, zouden beleggers volgens ons een robuuste groei met dubbele cijfers moeten verwachten voor ten minste de komende vijf jaar en een gematigde cycliciteit op de lange termijn," zegt Kerwin. "We zien geen van beide als redelijk." 

Micron Technology Stock vs Morningstar Fair Value Estimate

Source: Morningstar Direct, 17 June 2024

 

Hieronder volgens delen uit het researchrapport van Morningstar-analist William Kerwin:

 

Fair Value Estimate voor aandeel Micron

Met een waardering van 1 ster is het aandeel Micron aanzienlijk overgewaardeerd ten opzichte van zijn reële waarde van $80 per aandeel. De waardering van Morningstar impliceert een bedrijfswaarde/omzet verhouding vooer 2024 van vier. Tegenover schattingen voor het 2025 impliceert onze waardering een aangepaste koers/winst van 11 keer en een bedrijfswaarde/omzet van drie keer. De grootste drijfveren voor onze waardering zijn de cyclische omzet en cyclische winstgevendheid over een vaste kostenbasis.

We voorspellen dat de resultaten van Micron zeer cyclisch zullen zijn en merken op dat het fiscale jaar 2023 een van de zwaarste recessies is die de chipmaker ooit heeft meegemaakt, met een overvloedig aanbod van chips voor datacenters, smartphones en pc's als gevolg van een post-pandemische vraag. Micron werd in het boekjaar 2023 ook gehinderd door het verlies van inkomsten uit de verkoop van geheugen aan Chinese datacenterklanten, dankzij vergeldingsmaatregelen tegen andere Amerikaanse overheidsbeperkingen. 

 

Economic Moat Rating

Micron heeft een No Moat rating; het opereert in de zeer kapitaalintensieve industrie van DRAM en NAND flash halfgeleiders, en het verdient niet genoeg winstmarges om ons vertrouwen te geven in blijvende economische winsten. Wij zien DRAM en NAND als commodity-achtige producten, die gevoelig zijn voor vraag-en-aanboddynamiek en gestage prijserosie. Hoewel we betere marges zien in DRAM, dat geconsolideerd is tot drie primaire spelers (tegenover zes in NAND), zien we nog steeds niet genoeg rendement op geïnvesteerd kapitaal over een cyclus om een moat te verdienen. We verwachten jaren van positieve economische winsten tijdens perioden van krap aanbod en sterke vraag om goede prijzen te helpen ondersteunen, maar we zien ook steile neerwaartse cycli die leiden tot slechte winstgevendheid en die de winsten uithollen die zijn opgebouwd tijdens een opleving. 

 

Financiele gezondheid

We verwachten dat Micron zich op de middellange termijn zal richten op het genereren van organische kasstromen en het in stand houden van zijn productie-activiteiten. Op 31 augustus 2023 had Micron $9,6 miljard aan liquide middelen, vergeleken met $13,3 miljard aan totale schulden. We voorzien geen herfinanciering, aangezien de schuld van Micron langlopend is, met minder dan een kwart dat in de komende vijf jaar vervalt. Als Micron in een liquiditeitscrisis terecht zou komen, heeft het een onaangesproken revolver van $ 2,5 miljard. 

 

Risico en onzekerheid

We geven Micron een hoge onzekerheid rating. Volgens ons komt het grootste risico van het bedrijf van zijn hoge cycliciteit. Als producent van geheugenchips is het gevoelig voor schommelingen in vraag en aanbod op de markt, en perioden van overaanbod kunnen de prijzen drukken. Micron is verticaal geïntegreerd met een hoge vaste kostenbasis, dus een zwakke prijsstelling kan een buitenproportioneel effect hebben op de winstgevendheid, zoals te zien was in het boekjaar 2023.

Micron loopt ook risico door zijn blootstelling aan China - goed voor ruwweg 25% van de omzet. De Chinese overheid heeft de verkoop van Micron aan datacenters in 2023 beperkt, waardoor ruwweg 10% van de omzet van het bedrijf werd afgesneden. De overige 15% wordt verkocht aan consumentenelektronica en auto's, wat volgens ons minder risico's inhoudt voor de nationale veiligheid. Toch zouden de escalerende handelsspanningen kunnen leiden tot een volledige uitsluiting van in de VS geproduceerde geheugenchips, of zouden de verminderde beperkingen ervoor kunnen zorgen dat Micron zijn verloren inkomsten herwint.

Wij zien enig risico in de relatief ongeconsolideerde NAND-markt. Wij verwachten dat er op lange termijn consolidatie zal plaatsvinden en als Micron buiten de boot valt, kan er een schaalkloof ontstaan ten opzichte van sectorgenoten, wat zijn vermogen om de kosten te verlagen en de winstgevendheid op peil te houden, zou kunnen schaden.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Micron Technology Inc114,26 USD-2,72Rating

Over de auteur

Leah Breakstone  is editorial stagiair bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten