TSMC's Fair Value 45% verhoogd door vraag naar AI

Ondanks de sterke koersrally dit jaar vinden we het aandeel nog altijd ondergewaardeerd.

Phelix Lee 25 juni, 2024 | 15:17
Facebook Twitter LinkedIn

TSMC

We verhogen onze schatting van de reële waarde van Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), ofwel TSMC, naar $213 per aandeel (aan de beurs van New York genoteerde ADR) van eerder $146 vanwege hogere verwachtingen voor prijzen, een sterkere vraag naar kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) en een plausibele opwaartse bijstelling van de omzet voor het hele jaar. Als gevolg hiervan verhogen we onze omzet- en winstverwachtingen voor 2024 tot 2028 met respectievelijk 9% en 17%. 

Morningstar maatstaven voor TSMC

• Fair Value Estimate: $213,00
• Morningstar Rating: ★★★★
• Economic Moat: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

 

Daarnaast hebben we onze gewogen gemiddelde kapitaalkosten (WACC) verlaagd van 9,3% naar 8,2%, omdat TSMC dichter bij het openen van fabrieken buiten Taiwan is om de geopolitieke risico's in Oost-Azië te beperken.

Zelfs na een rally van 60% van de aandelenkoers op jaarbasis zijn wij van mening dat TSMC ondergewaardeerd is omdat potentiële prijsstijgingen zonder veel extra kapitaaluitgaven de vrije kasstroom meer dan evenredig zouden verbeteren.

 

Edge AI wordt belangrijker

Volgens ons is de omzetgroei van edge of on-device AI zichtbaarder geworden. Apple heeft op zijn recente Worldwide Developers Conference gezegd dat het een hybride aanpak zal hanteren voor het afhandelen van gebruikersvragen. Eenvoudigere zoekopdrachten zullen op het apparaat worden afgehandeld in plaats van naar externe cloudservers te worden gestuurd. We zien dit als een bevestiging van eerdere verklaringen van chipontwerper MediaTek dat edge AI belangrijker zal worden naarmate er meer AI-modellen worden getraind. We verwachten dat zowel Android- als iOS-smartphones de komende drie tot vijf jaar AI-verwerking op het apparaat mogelijk zullen maken, wat direct leidt tot 10%-20% meer silicium in smartphones. 

Datacenter AI bevat ook aangename verrassingen. Ten eerste zegt Apple dat het complexe zoekopdrachten zal uitvoeren op "speciale Apple siliciumservers", wat wij interpreteren als een structureel toenemende vraag naar halfgeleiders voor TSMC, aangezien Apple een enorme vloot van datacenters moet onderhouden en uitbreiden om zoekopdrachten van gebruikers te verwerken. Ten tweede verhoogde Broadcom, een top-10 klant, zijn verwachtingen voor het hele jaar voor AI-gerelateerde chips met 10%. Ten derde heeft Nvidia zijn vernieuwingscyclus voor datacenters GPU's versneld van tweejaarlijks naar jaarlijks, wat uitbreidingen kan versnellen als de totale eigendomskosten aantoonbaar dalen.

TSMC zal waarschijnlijk profiteren van de stijgende vraag naar chipsets voor smartphones en pc's. Volgens Business Korea zijn Qualcomm en Google van plan om de volgende generatie 3nm smartphonechips bij TSMC te maken in plaats van bij Samsung. Het nieuws komt niet als een verrassing, aangezien we begrijpen dat Samsung worstelt met de 3nm-productie en te kampen heeft met organisatorische problemen. We schatten dat 3nm smartphonechipsets meer dan 25% duurder zullen zijn dan 5nm chipsets, voordat we rekening houden met de groei van de AI-gedreven siliciuminhoud.

Ander nieuws: Qualcomm heeft laptopchips met AI-ondersteuning van TSMC op de markt gebracht die de decennialange dominantie van Intel kunnen ondermijnen. We zien de levensduur van de batterij als een overtuigend verkoopargument en het einde van de ondersteuning van Windows 10 zou de vraag kunnen stimuleren. MediaTek kan zich binnenkort in de strijd mengen met zijn AI pc-chip, maar dat is waarschijnlijk pas in 2026. Elke 10% marktaandeel in pc-chips van Qualcomm en MediaTek samen voegt ongeveer $9 miljard toe aan de inkomsten van TSMC. 

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd970,00 TWD-1,82Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd ADR165,77 USD-3,55Rating

Over de auteur

Phelix Lee  is aandelenanalist bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten