3 slechte redenen om uw fonds te verkopen

Russel Kinnel van Morningstar somt de drie ergste redenen op die je zou kunnen hebben om je beleggingsfonds te verkopen

Valerio Baselli 22 november, 2024 | 14:18
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Valerio Baselli: Hallo en welkom bij Morningstar. Markten gaan op en neer, en soms is de volatiliteit op korte termijn extreem. Dat zagen we bijvoorbeeld bij het uitbreken van de pandemie in maart 2020, twee jaar later bij de Russische invasie in Oekraïne, of nog recenter.

Of onze beleggingen het nu goed doen of veel meer verliezen dan verwacht, het is nooit gemakkelijk om te weten wanneer het juiste moment is om te verkopen.

Vandaag spreek ik met Russel Kinnel, directeur Ratings van Morningstar Research Services. Russel, mensen vragen vaak: wanneer is het juiste moment om te kopen, om de markt op te gaan? Minder vaak bespreken we het onderwerp wanneer is de beste tijd om te verkopen. Daarom gaan we vandaag met jullie hulp drie slechte redenen opnoemen om een fonds te verkopen. Laten we beginnen: wat is de eerste?

De eerste is het rendement op korte termijn. Dit is een soort klassieke beginnersfout. Dus de markt stijgt met 20% en je hebt een fonds dat maar 10% stijgt, of de markt daalt met 5% en je fonds daalt met 10%, of iets dergelijks. En je bent ongelukkig, maar het addertje onder het gras is dat kortetermijnprestaties grotendeels ruis zijn. Zelfs de beste beleggers zullen periodes meemaken waarin ze ondermaats presteren.

Fondsen hebben meestal een sectorfocus. Misschien een stijlvoorkeur. Dat betekent dat ze soms in het voordeel en soms in het nadeel zijn. Het zijn langetermijnprestaties. Het vertelt ons iets over de vaardigheden van de manager. Een van de klassieke fouten is dus verkopen vanwege kortetermijnprestaties. En vaak komt dat heel snel terug bij de belegger omdat de redenen die ondermaats presteerden nu in het voordeel zijn en het fonds snel weer opkrabbelt. Dat is dus een soort klassieke fout van vroege beleggers.

Baselli: Dat is heel waar. Wat is de tweede slechte reden om een beleggingsfonds te verkopen?

Kinnel: Ik denk dat we soms macro-economische calls doen en niet echt begrijpen wat we doen. Er zijn dus problemen met macro calls, en één daarvan is simpelweg dat de markten erg efficiënt zijn. Dus als je iets leest over het nieuwe budget van Duitsland of over wijzigingen van de Amerikaanse Federal Reserve, dan wordt dat heel snel ingeprijsd. Je kunt er dus zelfs die dag nog op reageren, maar het is nog steeds heel snel ingeprijsd. En dus is het moeilijk om een voordeel te hebben. En bovendien, zelfs als je die dingen weet, is het daardoor moeilijk om echt te voorspellen waar de markt naartoe gaat. Het is dus veel beter om je te concentreren op je plannen, je aan je plan te houden en geduldig te zijn in plaats van te proberen veel macro-economische voorspellingen te doen voor de korte termijn.

Baselli: Absoluut. En tot slot, wat is de reden nummer 3?

Dit ligt iets genuanceerder. En ik zal het zo zeggen: soms verkopen mensen een obligatiefonds omdat ze meer inkomen willen. Ze hebben een fonds met een goed totaalrendement, laten we zeggen dat het 3% oplevert, maar je wilt 5% voor je doelen. Maar het addertje onder het gras is dat je je moet richten op het totale rendement, want als het fonds een goed rendement heeft met een rendement van 3%, kun je natuurlijk gewoon die extra 2% opnemen en heel blij zijn, terwijl fondsen met een hoger rendement soms een slecht rendement hebben omdat hun intrinsieke waarde afbrokkelt, dus misschien hebben ze een rendement van 5%, maar hun totale rendement is slechts 2%. Richt je dus niet zozeer op inkomsten als wel op totaalrendement, want er zijn verschillende manieren om inkomsten te krijgen, waaronder het verkopen van een deel van de aandelen van je fonds. Te veel nadruk leggen op inkomsten kan dus een vergissing zijn.

Baselli: Zeer duidelijk en zeer nuttig. Heel erg bedankt voor je tijd, Russel. Voor Morningstar ben ik Valerio Baselli, bedankt voor het kijken.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  is senior international editor bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten