In de afgelopen maanden hebben de aandelenmarkten een achtbaanrit gemaakt, van de uitverkoop in april tot het herstel in mei. Ondanks de laatste opleving van de Europese markten, tonen de statistieken van Morningstar aan dat er nu meer ondergewaardeerde aandelen zijn dan aan het begin van het jaar.
De Morningstar US Market Index stond op het punt om in bear market terrein terechtr te komen na de aankondiging door de Amerikaanse president Donald Trump van wederzijdse handelstarieven op 2 april. De markt veerde vervolgens sterk op vanaf 9 april op de tariefpauze, en toen kwam op 12 mei het nieuws dat de VS en China een overeenkomst hadden bereikt om de Amerikaanse tarieven op Chinese goederen tijdelijk te verlagen. De Morningstar Europe Index heeft dit jaar beter gepresteerd dan de Morningstar US Market Index, maar de dalingen en rally’s van zowel de Amerikaanse als de Europese markten hebben een vergelijkbare vorm.
Na de rally zijn er meer ondergewaardeerde aandelen
Als we kijken naar de 1.578 bedrijven die door Morningstar-analisten worden gevolgd, is het percentage aandelen met 4 of 5 sterren momenteel 41%, terwijl het percentage aandelen met 1 of 2 sterren op 22% staat.
Aan het begin van 2025 was het percentage ondergewaardeerde aandelen 38,9%, en het percentage overgewaardeerde aandelen zelfs 23,9%, dus het aantal ondergewaardeerde aandelen is toegenomen en het aantal overgewaardeerde aandelen is afgenomen.
Een waardering van 4 of 5 sterren geeft aan dat een aandeel ondergewaardeerd is, terwijl een waardering van 1 of 2 sterren aangeeft dat een aandeel overgewaardeerd is.
Dit lijkt misschien contra-intuïtief. Maar Michael Field, hoofdstrateeg Europese markten bij Morningstar, zegt dat het antwoord ligt in de aard van de laatste rally: “Ja, de markten zijn gestegen, maar sommige sectoren zijn achtergebleven.” De aandelenmarkten zijn uiteengevallen door de impact van de tarieven en er kan nog meer gebeuren, voegt hij eraan toe.
Hij noemt het voorbeeld van de energiesector, die nu als ondergewaardeerd wordt gezien nadat de tarieven van 2 april het vooruitzicht van een wereldwijde recessie die de vraag doet afnemen, hebben vergroot.
De farmaceutische sector heeft ook te lijden onder een zwakker sentiment. Naast de vrees voor nieuwe tarieven voor niet-Amerikaanse bedrijven, heeft president Donald Trump onlangs een uitvoerend bevel getekend om de prijzen van geneesmiddelen op recept te verlagen.
Op 13 mei is 11% van de bedrijven significant ondergewaardeerd (5-sterrenaandelen) en is slechts 5% significant overgewaardeerd (1-sterrenaandelen).
Meer Europese aandelen zijn ondergewaardeerd dan Amerikaanse aandelen
Waar liggen de kansen wereldwijd? Beleggers zouden kunnen denken dat aangezien de Amerikaanse markt dit jaar ondermaats heeft gepresteerd, de grootste kansen zich daar wel moeten bevinden. Maar dat is niet het geval. In feite zijn er meer kansen in Europa dan in de VS. Uit de statistieken van Morningstar blijkt dat het percentage goedkopere aandelen in Europa 57% bedraagt, vergeleken met 39% in de VS.
Field van Morningstar zegt dat er nog steeds een “waarderingskloof” is tussen de VS en Europa, zelfs nu de economische groei in de VS vertraagt en de eurozone de rente verlaagt tegen de afkoelende inflatie.
Op sectorniveau springen vastgoed en gezondheidszorg eruit, met respectievelijk 71% en 68% van de aandelen met 4 of 5 sterren. De financiële sector heeft met 24% echter het laagste percentage goedkope bedrijven.
Hoe de Morningstar Rating voor aandelen te interpreteren
De Morningstar Rating voor aandelen is een analist-gedreven maatstaf voor de huidige prijs van een aandeel ten opzichte van de schatting van een Morningstar aandelenanalist van wat de aandelen waard zijn.
Sterwaarderingen voor aandelen geven aan of een aandeel goedkoop, duur of redelijk geprijsd is in vergelijking met de beoordeling van de intrinsieke waarde, of de schatting van de reële waarde door de analist.
Aandelen die worden verhandeld tegen een grote korting op hun reële waarde krijgen de hoogste waardering (4 of 5 sterren), terwijl aandelen die worden verhandeld tegen een grote premie op hun reële waarde een lagere waardering krijgen (1 of 2 sterren). Een rating van 3 sterren betekent dat de huidige aandelenkoers dicht bij de schatting van de reële waarde van de analist ligt. De verhouding tussen de prijs en de schatting van de reële waarde van een aandeel die overeenkomt met elke sterrenclassificatie wordt bepaald door de onzekerheidsclassificatie:
5 sterren (★★★★★): Wij zijn van mening dat een stijging boven een redelijk risicogecorrigeerd rendement zeer waarschijnlijk is over een periode van meerdere jaren. Onze analyse geeft aan dat de huidige marktprijs een overdreven pessimistisch vooruitzicht vertegenwoordigt, waardoor het neerwaartse risico wordt beperkt en het opwaartse potentieel wordt gemaximaliseerd.
4 sterren (★★★★): Wij denken dat over een periode van meerdere jaren een stijging te verwachten is die verder gaat dan een redelijk, voor risico gecorrigeerd rendement.
3 sterren (★★★★★): Wij denken dat beleggers waarschijnlijk een eerlijk, voor risico gecorrigeerd rendement zullen ontvangen (ongeveer de kosten van eigen vermogen).
2 sterren (★★★★): Wij denken dat beleggers waarschijnlijk een minder dan eerlijk, voor risico gecorrigeerd rendement zullen ontvangen.
1 ster (★): Wij denken dat er een grote kans is op ongewenste, voor risico gecorrigeerde rendementen van de huidige marktprijs over een periode van meerdere jaren. Onze analyse geeft aan dat de markt een buitensporig optimistische inschatting maakt, wat het opwaarts potentieel beperkt en de belegger blootstelt aan kapitaalverlies.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.