Belangrijkste opmerkingen
• Aandelen hebben hun verliezen sinds 2 april weer goedgemaakt, maar Lisa Shalett van Morgan Stanley zegt dat de tariefgerelateerde hindernissen blijven bestaan.
• Ze denkt dat het onwaarschijnlijk is dat de aandelenmarkt weer een jaar met blockbusterrendementen zal kennen.
• Shalett adviseert beleggers om te kijken naar gelijkgewogen producten of actieve aandelenpicking om idiosyncratische winsten vast te leggen.
Aandelen mogen dan stijgen door de hoop op tariefverlichting, maar Lisa Shalett, chief investment officer voor de Wealth Management divisie van Morgan Stanley, is er niet van overtuigd dat de kust veilig is.
De financiële markten hebben de afgelopen maand een dramatische ommekeer gemaakt, waarbij de markt de dubbelcijferige verliezen heeft goedgemaakt na de aankondiging van president Donald Trump op 2 april over de invoerrechten. Nieuw optimisme rond handelsovereenkomsten en solide winstcijfers over het eerste kwartaal hebben aandelen hoger geholpen.
Voor Shalett is dat niet het volledige plaatje. Ze denkt dat de markt de zorgen over de tarieven te snel van tafel veegt en ze is nog steeds alert op de risico’s. Een nieuwe hausse in aandelen is geenszins gegarandeerd. “Mensen lijken door alle tarieven heen te kijken,” zegt ze, terwijl ze voorbij tekenen van een economische vertraging kijken. “Iedereen gelooft weer in het GenAI-verhaal. Ik denk alleen niet dat het zo eenvoudig zal zijn.”
Zelfs als de tarieven worden verlaagd tot een universeel niveau van 10%, zullen ze volgens Shalett neerkomen op een regressieve belasting van $300 miljard. “Hoe meer je uitgeeft aan alleen het betalen van de belasting, hoe minder geld je hebt om aan al het andere uit te geven,” legt ze uit, wat betekent dat de totale consumptie daalt. “De economische groei daalt en de inflatie stijgt.
Verderop in de toekomst zou een oplopend federaal tekort de lange rente hoger kunnen zetten en de waarderingen van aandelen onder druk kunnen zetten. En omdat de winstgroei waarschijnlijk gematigder zal zijn in het licht van de tarieven, zegt Shalett dat een nieuw jaar met dubbelcijferige aandelenrendementen waarschijnlijk niet in de kaarten ligt. “Je zult dit jaar niet naar een all-time high gaan en het is zeer onwaarschijnlijk dat je eigenlijk iets beters krijgt dan zeer lage winsten met enkele cijfers.”
Stieren- of berenmarkt?
Sommige marktwatchers lijken het standpunt te hebben ingenomen dat de pijn van de kortetermijntarieven zal worden gecompenseerd door de andere fiscale prioriteiten van de Trump-administratie in de komende maanden.
“De bull case is gebaseerd op het idee dat we een enorm stimulerende belastingwet krijgen,” zegt Shalett. “Die belastingwet gaat de kapitaaluitgaven ondersteunen, en volgend jaar trekt de Amerikaanse economische groei weer aan en gaan we er weer tegenaan. Dat is absoluut mogelijk, vooral als het wordt gecombineerd met deregulering van de financiële markten.”
Maar Shalett denkt dat het waarschijnlijker is dat er tegenkrachten in het spel zijn. “De rente blijft hoog omdat je een schulden- en tekortprobleem hebt,” zegt ze. “De inflatie daalt niet, dus de Fed verlaagt niet omdat je een prijsprobleem hebt, dat je hebt bestendigd door tarieven. Je blijft een zwakke dollar houden, wat de inflatiedruk bestendigt.” Er is ook het verlies aan goodwill tussen de VS en de rest van de wereld, wat de reikwijdte van mogelijke handelsovereenkomsten zou kunnen beperken.
Shalett voegt eraan toe dat de megacaptechbedrijven die de afgelopen jaren het leeuwendeel van het rendement van de aandelenmarkt voor hun rekening hebben genomen, bijzonder kwetsbaar zijn voor tegenwind van veranderingen in het wereldwijde handelslandschap. “50% van hun omzet komt van buiten de Verenigde Staten,” legt ze uit. Hypothetisch gezien is een wereldwijde boycot van een van die bedrijven “niet ondenkbaar” en zou zwaar kunnen wegen op de hele Amerikaanse markt.
“Voor elke actie is er een reactie”, zegt ze. “En ik denk niet dat het een eenrichtingsvergelijking is.” Shalett karakteriseert de vooruitzichten niet als “volledig bearish” en merkt op dat de niveaus van de S&P 500 Index rond 4.900 medio april waarschijnlijk te laag waren. Maar aan de andere kant, zegt ze, “ben ik er vrij zeker van dat 5.700 ook niet het juiste getal is”. De S&P 500 piekte boven 6.100 in februari en schommelde rond 5.700 in maart en vandaag.
Kansen voor stock pickers
In dit soort omstandigheden zouden beleggers volgens Shalett beter af zijn met actieve aandelenpicking of gelijkgewogen beleggingsvehikels dan met meer traditionele indexen. “Je moet echt je huiswerk doen”, zegt ze. “Je moet tegen jezelf zeggen: ‘Wat zijn de bedrijven die op idiosyncratische wijze gaan profiteren van het zeer specifieke beleid van deze regering? Welke bedrijven gaan beschermd worden door zijn tariefaanpak?’”
Ze denkt dat we al enkele hints zien en wijst op de verhoging van de defensie-uitgaven in de begrotingsvoorstellen van Trump. “Dat is een voorbeeld van een industrie die waarschijnlijk zal profiteren.” Farmaceutische producten, aan de andere kant, zullen waarschijnlijk te maken krijgen met een veel hogere belastingdruk dankzij nieuwe tarieven.
Shalett zegt dat ze op zoek is naar bedrijven die in de beste positie verkeren om beleidsveranderingen in de komende maanden te doorstaan. Dat betekent stabielere terugkerende verdienmodellen in plaats van cyclische, een goed prijsstellingsvermogen, onevenredig veel binnenlandse activiteiten en een lage schuldenlast. Dat is vooral belangrijk als de rente hoog blijft. “Je moet per bedrijf en per sector kijken wie er aan de goede kant staat”, zegt ze.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.