Wereldwijde handelsoorlogen vormen het grootste beleggingsrisico in 2025, gevolgd door grote geopolitieke conflicten en hogere inflatie, volgens de resultaten van het laatste UBS Global Family Office Report 2025, dat inzichten geeft van 317 afzonderlijke family offices in meer dan 30 markten over de hele wereld.
Familiekantoren zijn privébedrijven die zijn opgericht door rijke families om hun financiële zaken en investeringen te overzien en te beheren, en hun investeringsbeslissingen geven inzicht in hoe professionele investeerders kapitaal inzetten.
Hedgefondsen in de gunst om risico’s te beheren
Gevraagd naar de bedreigingen voor hun financiële doelstellingen in de komende 12 maanden, noemde meer dan tweederde (70%) van de family offices handelsoorlogen. De op één na grootste zorg voor meer dan de helft (52%) was een groot geopolitiek conflict, gevolgd door hogere inflatie. Als we vijf jaar vooruit kijken, zien we dat 61% zich zorgen maakt over een groot geopolitiek conflict en 53% maakt zich zorgen over een wereldwijde recessie. Volgens het onderzoek maakte 50% van de family offices zich ook zorgen over een mogelijke schuldencrisis, waarbij de gevaren van meer overheidsleningen werden genoemd.
Ondanks deze zorgen is 59% van de family offices van plan om in 2025 evenveel portefeuillerisico te nemen als in 2024 en trouw te blijven aan hun beleggingsdoelstellingen. 29% van hen wees echter op de onvoorspelbaarheid van ‘traditionele’ veilige havenactiva in een tijd van wereldwijde economische onzekerheid. De enquête werd gehouden van 22 januari tot 4 april 2025.
Als gevolg hiervan ziet 40% meer vertrouwen in managerselectie en/of actief beheer als een effectieve manier om portefeuillespreiding te behouden, gevolgd door het gebruik van hedgefondsen (31%). Edelmetalen, waarin wereldwijd bijna een vijfde van de family office-portefeuilles (19%) belegt, lijken steeds populairder te worden: 21% verwacht een aanzienlijke of matige toename van hun allocatie in de komende vijf jaar.
Minder opkomende markten in portefeuilles
In een onstabiele tijd voor de handel en de wereldeconomie is er een verschuiving gaande in de strategische assetallocatie. Aandelenallocaties in ontwikkelde markten zijn gemiddeld gestegen tot 26% in 2024 en family offices die van plan zijn om in 2025 veranderingen door te voeren, zijn van plan om dit verder te verhogen tot 29%. In de komende vijf jaar verwacht bijna de helft (46%) van de family offices een aanzienlijke of matige toename van hun allocatie aan aandelen uit ontwikkelde markten.
Tegelijkertijd zijn family offices in de VS en Europa, na een langdurige periode van teleurstellende rendementen, waarbij economische groei zich doorgaans niet vertaalt in rendementen op de aandelenmarkt, op hun hoede voor opkomende markten; meer dan hun collega’s in Azië-Pacific, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Wereldwijd hebben family offices in 2024 slechts 4% toegewezen aan aandelen uit opkomende markten en 3% aan obligaties uit opkomende markten, maar de kans is het grootst dat ze hun blootstelling aan India en China in de komende 12 maanden zullen verhogen. Belemmeringen om in opkomende markten te beleggen zijn geopolitieke zorgen (56%), politieke onzekerheid en het risico op wanbetaling door overheden (55%).
De trend van de afgelopen jaren voortzettend, blijven Noord-Amerika (53%) en West-Europa (26%) de favoriete beleggingsbestemmingen, goed voor bijna vier vijfde van alle activa. De toewijzingen aan Azië-Pacific (zonder Groot-China) en Groot-China daalden elk tot 7%.
Een voorkeur voor actief beheer
Volgens het rapport wordt gemiddeld een groter deel van de aandelenbeleggingen van family offices actief beheerd, terwijl iets meer dan een derde (36%) passief wordt beheerd. Deze bevinding verschilt echter per regio - het is veel hoger voor Amerikaanse family offices (53%) en het laagst in Azië-Pacific (22%). Terwijl ze een hoge allocatie in actief beheer aanhouden, lijken sommige family offices hun portefeuilles opnieuw in balans te willen brengen. Zo’n 43% van de in Europa gevestigde family offices met aandelenbeleggingen wil meer gaan beleggen in pure indexgebaseerde strategieën, net als 38% van de family offices in Latijns-Amerika.
Als het gaat om verschillende beleggingsstijlen, zijn family offices met actief beheerde aandelenbeleggingen gediversifieerd over een reeks stijlen. Meer dan zes op de tien (62%) hebben een voorkeur voor groei, terwijl vergelijkbare aantallen waarde (58%) en kwaliteit (62%) nastreven.
Grootte is ook een factor voor vier op de tien (43%) family offices die kiezen voor actief beheerde aandelenbeleggingen. Deze bevinding suggereert dat ze nog steeds beleggen in small-cap aandelen, ondanks de outperformance van large-cap aandelen in de afgelopen jaren.
De jacht op overdracht van rijkdom
Een van de belangrijkste taken van family offices is zorgen voor een effectieve overdracht van het vermogen van de generatie. Uit het UBS-rapport blijkt dat iets meer dan de helft (53%) van de family offices wereldwijd plannen heeft voor de vermogensopvolging van familieleden. Meer dan een vijfde (21%) geeft aan dat de eigenaren nog niet hebben besloten hoe ze hun vermogen gaan verdelen, terwijl bijna evenveel eigenaren (18%) aangeven dat ze dit nog moeten bespreken.
Waar families wel plannen voor overdracht hebben, blijft het volgens bijna twee derde van de ondervraagden (64%) de grootste uitdaging om de overdracht van vermogen op de meest belastingefficiënte manier te laten verlopen. Meer dan vier op de 10 (43%) ziet het als een andere grote uitdaging om de volgende generatie voor te bereiden op het op verantwoorde wijze en in lijn met de familiedoelen overnemen van vermogen. Slechts 26% overlegt vanaf het begin met de volgende generatie over successieplanning.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.