Nederlands consumentenvertrouwen opnieuw lager

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte bekend dat het consumentenvertrouwen in april opnieuw is gedaald. Het is de vierde opeenvolgende maand waarin een daling is geconstateerd.

Freddy van Mulligen 24 april, 2001 | 11:09
Facebook Twitter LinkedIn
Het consumentenvertrouwen in Nederland is momenteel lager dan tijdens het dieptepunt van de Azië-crisis in 1998. Het aantal pessimisten is inmiddels even hoog als het aantal optimisten. De tweede groep had vorig jaar nog de overhand. Het consumentenvertrouwen wordt gebaseerd op twee pijlers: het oordeel van consumenten over het algemene economische klimaat en de koopbereidheid. Het is vooral het oordeel over het economisch klimaat dat voor de daling van het vertrouwen zorgt.

Economisch klimaat verslechtert volgens consument

Het lagere vertrouwen is het gevolg van het feit dat consumenten pessimist

ischer zijn geworden over het economisch klimaat. De gemiddelde consument vindt dat het de afgelopen 12 maanden slechter is gegaan met de economie. Ook verwacht bijna de helft van de ondervraagden dat het de komende tijd nog slechter zal gaan.

Koopbereidheid stabiel

De koopbereidheid is in de eerste vier maanden stabiel gebleven, maar ligt wel op een lager niveau dan in 2000. De meeste huishoudens vinden de tijd iets minder gunstig voor het doen van grote aankopen. De mening over de eigen financiële situatie is niet veranderd.

Beurs loopt vooruit op economie

De daling van het consumentenvertrouwen illustreert wat we op de beurs al langere tijd zien. Beleggers en consumenten zijn pessimistisch over de gang van zaken in de economie. Wie overweegt te beleggen, moet zich echter niet de vraag stellen of het nog slechter zal gaan met de economie, maar moet zich afvragen of de pessimistische verwachtingen over de economie al volledig zijn verwerkt in de koersen.

De beurs loopt vaak negen maanden vooruit op de economie. Dit zagen we ook weer tijdens de huidige groeivertraging. Helaas werkt dit mechanisme niet perfect. De beurs heeft al heel wat recessies voorspeld die er nooit zijn gekomen. De opleving sinds april zou echter een voorteken kunnen zijn van een economisch herstel begin 2002.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten