De mensen achter het fonds

Op de zoektocht naar een goed beleggingsfonds hebben we in vorige analyses al het rendement, het risico en de portefeuille van een fonds behandeld. In deze analyse behandelen we het misschien wel leukste criterium: de mensen achter het fonds.

Freddy van Mulligen 23 mei, 2001 | 14:55
Facebook Twitter LinkedIn
Fondsmanagers worden in Nederland niet vaak naar voren geschoven. Blijkbaar zijn ze daar niet fotogeniek genoeg voor. Maar langzamerhand komt daar verandering in. Op TV zien we regelmatig een fondsmanager. Bij Het Lagerhuis zagen we laatst fondsmanager Willem Burgers van het Orange Fund het tegen Marcel van Dam opnemen. En ook Jaap van Duijn van Robeco is een bekende fondsmanager die regelmatig in de media opduikt, vooral als de markten wild bewegen.

Fondsmanager belangrijk?

De fondsmanager van een fonds is belangrijk. Hij (of zij) is degene die de verantwoordelijkheid voor de beslissingen moet nemen. Hij kan door kennis, ervaring of inzicht waarde toevoegen boven passief management (indexbeleggen). Als u weet wie de fondsmanager is van een bepaald fonds, vraag u dan af waarom hij dat is. Heeft hij een bepaalde achtergrond, ervaring of gedrevenheid die hem op deze positie heeft gebracht? De vaardigheden en inzichten van de manager zijn van grote invloed op het resultaat van het fonds. Een biotechmanager die vroeger in deze sector heeft gewerkt, brengt een schat aan informatie mee. Ervaring is ook van belang. Heeft de manager al eens een slechte markt meegemaakt? En wat deed hij voordat hij fondsmanager van dit fonds was? Bekijk ook zijn prestaties in vorige functies als u daartoe de kans krijgt.

Kan ik mijn manager vertrouwen?

Gemiddeld genomen zullen fondsmanagers de markt niet verslaan. Dat kan ook niet omdat ze gezamenlijk de markt vormen. Dat betekent niet dat er geen managers zijn die de markt wel kunnen verslaan. Er zijn managers die over langere periode duidelijk beter presteren dan de markt. Als u zo’n manager heeft gevonden, is het wijs om daar langere tijd bij te blijven.

Morningstar verzamelt de namen van fondsmanagers en bouwt zodoende aan een bestand met gegevens over de fondsmanagers. Op de Morningstar Quicktakes kunt u zien wie de manager van een bepaald fonds is en hoelang de manager het fonds al onder beheer heeft. Ook publiceert Morningstar interviews met fondsmanagers op de nieuwssectie van onze website.

De kernvraag bij het beoordelen van de fondsmanager is of u hem of haar uw geld durft toe te vertrouwen. Het is mooi als u die vraag onderbouwd met argumenten kunt beantwoorden.

Proces of manager?

Naast de fondsmanager zijn er natuurlijk andere mensen ‘achter het fonds’ werkzaam. In Nederland wordt vaak geroepen dat het proces belangrijker is dan wie er uiteindelijk de fondsmanager is. Dat kan zijn, maar dan is het zaak om te weten hoe het beleggingsproces eruit ziet en wie de kwaliteit bewaakt. Heeft de organisatie ervaring met het proces en heeft het proces zich bewezen? Ook hier is de vraag: Vertrouw ik deze organisatie mijn geld toe?

Voor alle beoordelingscriteria van een goed beleggingsfonds (rendement, risico, portefeuille, mensen en kosten) heeft u informatie nodig. Een goed fonds kenmerkt zich door goed te scoren op deze criteria alsmede door een goede informatievoorziening.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten