Kommer, kwel en goede rendementen in Japan

Positief economisch nieuws uit Japan is zeldzaam. Wie naar de best presterende beleggingsfondsen over drie jaar en drie maanden kijkt, ziet daar echter veel fondsen staan die in Japan beleggen. De perceptie dat alle Japanse aandelen slecht presteren, is onjuist.

Freddy van Mulligen 05 juni, 2001 | 18:44
Facebook Twitter LinkedIn
Waar andere beursindices in de laatste tien jaar mooie prestaties lieten zien en nieuwe records bereikten, noteert de Nikkei index sinds zijn piek eind jaren tachtig op een derde van zijn recordhoogte. Voormalig groeiwonder Japan is al een decennium lang een zorgenkind. Het is echter niet allemaal kommer en kwel in Japan. Feitelijk beschouwd doet de Japanse aandelenmarkt het de laatste jaren helemaal niet slecht. Over drie jaar bekeken, doen Japanse aandelenfondsen het zelfs zeer goed.

Meer dan 100% rendement in drie jaar

Aandelenfondsen met als grootste beleggingsregio Japan, presteerden de laat

ste drie jaar gemiddeld 101.4% (gemeten met laatst bekende cijfers op 5 juni 2001). Wereldwijde aandelenfondsen rendeerden met een gemiddeld rendement over deze periode van 36.6% aanzienlijk slechter. Weliswaar zijn beide cijfers in euro’s gemeten en zijn de goede prestaties gedeeltelijk toe te schrijven aan de sterke yen, maar ook zonder valutabewegingen is de Japanse beurs de laatste drie jaar geen slechte belegging geweest. Op de homepage van Morningstar zien we in de top tien van best presterende fondsen over drie jaar en drie maanden dan ook behoorlijk wat Japanfondsen. Wel moet worden gezegd dat de prestaties over vijf jaar minder indrukwekkend zijn.

Nikkei bereikt nieuwe dieptepunten

Tussen de prestaties van beleggingsfondsen en die van de bekende Nikkei 225-index bestaat overigens een enorme discrepantie. De Nikkei bereikte in maart 2001 een zestienjaars dieptepunt. Het verschil illustreert de tweedeling in de Japanse economie. Aan de ene kant bevinden zich de traditionele, industriële, binnenlandse ondernemingen, veelal ondernemingen uit de Nikkei index. Een gedeelte van deze ondernemingen bevindt zich diep in de problemen. Dit segment kenmerkt zich door een grote onderlinge verwevenheid. Deze bedrijven beleggen in andere bedrijven en lenen aan elkaar. Een groot gedeelte van de leningen is oninbaar, maar er wordt niet hard gesaneerd omdat Japanse overheden en banken bang zijn voor een domino-effect van omvallende bedrijven.

Kleinere exporterende ondernemingen doen het goed

Aan de andere kant zijn er in Japan veel moderne exportgerichte bedrijven te vinden. Nintendo en Sony zijn voorbeelden die iedereen kent. Maar er zijn ook veel kleinere beursondernemingen die uitstekend presteren vanwege hun succesvolle producten en uitgekiende exportstrategie. Wie belegd had in deze bedrijven heeft niets te klagen.

Voor duurzaam herstel is export niet genoeg

Een breed en duurzaam economisch herstel zal echter gedragen moeten worden door de binnenlandse sector. De Japanse ogen zijn dan ook gericht op de charismatische Junichiro Koizumi, de nieuwe minister-president. Het is de vraag of hij het met betrekking tot structurele hervormingen niet zoals zijn voorgangers alleen bij woorden laat. Sinds de structurele problemen begin jaren negentig aan het licht kwamen, zijn ze alleen maar verergerd door het gebrek aan echte maatregelen. Structurele hervormingen zijn nodig om de consument weer vertrouwen te geven in de economie en de deflatie te keren. Tot nu toe krijgt Koizumi van de Japanse beurs het voordeel van de twijfel.

Japan blijft economische grootmacht

Overigens wordt de belangrijkheid van de Japanse economie vaak onderschat door de stroom aan negatieve berichtgeving. De Japanse economie is nog steeds de tweede economie ter wereld en ook qua welvaartsniveau kan het land zich zeker meten met de meeste westerse landen.

Totdat er op grote schaal doelgerichte maatregelen genomen zullen worden, zal de huidige tweedeling en volatiliteit in de markt voortduren. Dat betekent grote koersschommelingen en grote prestatieverschillen tussen sectoren en individuele aandelen. Beleggingsfondsen proberen daar handig op in te spelen.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten