Nederlandse inflatie gedaald naar 4.5%

De Nederlandse inflatie is in juni gedaald tot 4.5% op jaarbasis. In mei bedroeg de inflatie nog 4.9%. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend.

Freddy van Mulligen 06 juli, 2001 | 14:42
Facebook Twitter LinkedIn
De consumentenprijsindex blijkt in juni 2001 ten opzichte van een jaar geleden gestegen te zijn met 4.5%, vorige maand bedroeg de stijging 4.9%. Alhoewel de inflatie dus is gedaald, blijft zij hoog. De daling wordt toegeschreven aan de gedaalde prijzen van benzine en verse groente. Maar ook kleding, schoeisel en vlees zijn goedkoper geworden.

Het is volgens het CBS nog te vroeg om te kunnen zeggen of we te maken hebben met een echt keerpunt in de inflatie. In juli worden veel prijzen aangepast die voor een langere periode zullen gelden, zoals de woninghuur. Het cijfer van juli wordt dus met spanning afgewacht.

Het CBS berekent oo

k een inflatiecijfer volgens Europese regels. Dit geharmoniseerde inflatiecijfer daalde van 5.4% naar 5% in juni. In mei bedroeg de inflatie in de eurozone gemiddeld 3.4%. Dit is het inflatiecijfer waar de Europese Centrale Bank naar kijkt.

Het ‘Europese’ Nederlandse inflatiecijfer verschilt in een aantal opzichten van het reguliere Nederlandse inflatiecijfer. In de Europese index worden andere producten meegenomen. Zo houdt deze index geen rekening met de kosten van een eigen huis en de contributies aan sportverenigingen en maatschappelijke organisaties. Daarnaast neemt het reguliere cijfer ook de prijsstijgingen mee waarmee Nederlanders in het buitenland worden geconfronteerd. Het geharmoniseerde inflatiecijfer daarentegen meet tevens de prijsstijging waarmee alle inwoners van Nederland –inclusief mensen met een andere nationaliteit- te maken hebben.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten