Resultaat verkiezingen Japan verergert pijn

De goedkeuring van het Japanse hervormingsprogramma afgelopen zondag in de parlementaire verkiezingen, kan op de korte termijn de pijn van de aandelenmarkten verergeren, zelfs als het op de langere termijn het herstel zal bevorderen.

Morningstar.co.uk Editors 30 juli, 2001 | 16:21
Facebook Twitter LinkedIn
De verkiezingszege van de Liberal Democratic Party wordt breed gezien als steun voor het pakket aan hervormingsmaatregelen dat Junichiro Koizumi, de premier, wil doorvoeren sinds april. Maar de onmiddellijke uitwerking van de maatregelen om de Japanse malaise te bestrijden, zoals het dwingen van banken om op hun slechte leningen af te schrijven, kan de deflatoire tendens verergeren.

Jesper Koll, de chief economist van Merrill Lynch in Tokyo, verwelkomde de overwinning maar waarschuwde voor optimistische verwachtingen op de korte termijn. ‘Betekent dit dat de aandelenmarkten morgen zullen stijgen? Het antwoord is nee,’ zei hij. ‘Maar het bevordert zeker het groeipotentieel over een periode van drie tot vijf jaar’.

Adam Matthews, een Azië-specialist van JP Morgan Fleming Asset Management, zegt dat het ergste voorbij is. Met het programma van Koizumi ‘hebben we een potentiële oplossing, en niet het zoveelste noodverband’.

Matthews beargumenteert dat wanneer de macro-economische problemen aangepakt zullen worden, de beleggers zullen overgaan op meer normale beleggingscriteria. ‘De aandacht voor winstcijfers van Japanse ondernemingen zal stijgen,’ zei hij.

Een indicatie dat het herstel tijd zal vergen kwam vandaag toen de regering cijfers bekend maakte die lieten zien dat de industriële productie voor de vierde opeenvolgende maand is gedaald in juni. De aandelenmarkt reageerde en daalde opnieuw naar een 16-jaars dieptepunt.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten