Nederlandse consumptiegroei in mei 2%

De binnenlandse consumptie is in mei 2.0% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. In april bedroeg de stijging 0.3%. Opvallend is de gestegen consumptie van duurzame goederen

Freddy van Mulligen 01 augustus, 2001 | 10:20
Facebook Twitter LinkedIn
In mei is het volume van de consumptie van duurzame goederen gestegen met 1.2%, in de voorgaande vier maanden daalden de bestedingen aan duurzame producten. De consumptie van duurzame goederen zijn een cyclische component in de bestedingen en geven de koopbereidheid van consumenten weer. De aankoop van vervoersmiddelen daalde echter opnieuw, maar minder sterk dan in voorgaande maanden.

De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen blijven 0.3% onder het niveau van vorig jaar. Opvallend is de prijsstijging in deze categorie. Aan diensten werd in mei 2.6% meer besteed. De volumegroei van de consumptie van diensten blijft achter bij voorgaande maanden. Ruim 60% van de binnenlandse consumptie heeft betrekking op diensten.

Over de eerste vijf maanden van dit jaar bedraagt de groei van de binnenlandse individuele consumptie gemiddeld 1.4%. Over 2000 was de toename bijna twee maal zo groot. Het CBS concludeert dat van de lastenverlichting als gevolg van het nieuw belastingstelsel nog geen positief effect zichtbaar is op de consumptie.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten