Stagnatie bij Nederlandse industrie

De groei van de industriële productie lag in het tweede kwartaal van dit jaar 0.1% lager dan een jaar eerder. De productiegroei stagneert.

Freddy van Mulligen 09 augustus, 2001 | 10:01
Facebook Twitter LinkedIn
In het eerste kwartaal was de productiegroei al teruggelopen tot 1.8%, vorig jaar bedroeg de gemiddelde groei nog 3.6%. Dit blijkt uit voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte.

De stagnatie wordt deels toegeschreven aan een lagere productie in de voedings- en genotmiddelenindustrie als gevolg van de MKZ-crisis in het voorjaar van 2001. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden is de industriële productie in het tweede kwartaal licht gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal. In het eerste kwartaal was de productie echter bijzonder laag. De oorzaak hiervan kan zijn dat aankopen werden vervroegd vanwege de BTW-verhoging per 1 januari 2001.

Alhoewel de industriële productie in mei 2.1% lager lag dan een jaar geleden, zette de daling in juni niet door. In juni steeg de productie 0.6% op jaarbasis. Toch blijven industriële ondernemers somber, ze verwachten voorlopig geen herstel.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten