Nederlandse economie verslechtert niet verder

Volgens het conjunctuurbericht van het CBS laat de Nederlandse economie geen verdere verslechtering zien.

Freddy van Mulligen 30 augustus, 2001 | 11:22
Facebook Twitter LinkedIn
In de eerste maanden van het jaar versomberde het algemene beeld van de Nederlandse economie. Groeicijfers liepen terug, de inflatie steeg en het vertrouwen van consumenten en producenten daalde. De in augustus verschenen cijfers (vooral over juni) laten geen verdere verslechtering zien. Hier en daar is zelfs sprake van een lichte verbetering.

De groeicijfers van de consumptie, buitenlandse handel en de industriële productie zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op maandbasis gestegen, terwijl de producentenprijzen minder fors toenamen. De inflatie liet in juni een duidelijke daling zien, maar deze daling zette in juli niet door. Het consumentenvertrouwen is de laatste maanden stabiel, terwijl het producentenvertrouwen in juli verbeterde. Het producentenvertrou

wen is mede gebaseerd op de orderontvangsten en is daarom van belang voor toekomstige ontwikkelingen. Het producentenvertrouwen is over juli met -1.4 nog steeds negatief, maar ten opzichte van juni (-2.3) wel verbeterd.

De werkloosheid is in Nederland is sinds maart niet verder gedaald (132.000 werklozen). Wel hebben enkele bedrijven massa-ontslagen aangekondigd. De economische groei kwam in het tweede kwartaal uit op 1.5%. De MKZ-crisis, lagere investeringen, een lagere volumegroei van de uitvoer hadden een negatieve invloed op de groei. De stijging van de consumptieve bestedingen is laag ten opzichte van voorgaande jaren, maar inmiddels wel weer gestegen. De consumptiestijging deed zich voor over een breed front. Aan de productiekant vertraagde de groei vooral door stagnatie in de dienstverlening, waaronder ook telecombedrijven, banken, verzekeraars en andere dienstverleners.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten