Slimme beleggers kijken naar stijl

De Morningstar ratings trekken veel aandacht, maar de doorgewinterde belegger weet dat de stijl van een fonds minstens zo belangrijk is. De Morningstar Style Box is een grafische weergave van de beleggingsstijl van een fonds. Stijl hangt nauw samen met risico. Alle reden dus om te weten of uw fonds in waarde- of groeiaandelen belegt en in Large-Caps of Small-Caps.

Freddy van Mulligen 18 oktober, 2001 | 15:38
Facebook Twitter LinkedIn


Wat is de Style Box?

De Style Box illustreert twee zaken: hoe hoog is de waardering en hoe groot zijn de ondernemingen waarin wordt belegd. Als Morningstar van een fondsgroep een portefeuille ontvangt, wordt de Style Box opnieuw uitgerekend. De Morningstar Style Box voor aandelen is een vierkant onderverdeeld in negen vlakken. Op de horizontale as wordt weergegeven of een fonds in waarde of groei belegt (of gemengd). Middels de verticale as wordt duidelijk of een fonds in Small-Caps, Mid-Caps of Large-Caps investeert. Voor een meer uitgebreidere beschrijving van de methodologie van dit gereedschap ku

nt u de link Methodologie Morningstar Style Box (rechts van dit artikel) raadplegen.

Spreiden over de Style Box is een goede strategie

Net zo goed als een belegger zijn vermogen wil spreiden over verschillende regio’s, kan hij zijn risico-rendement profiel verbeteren als hij in meerdere stijlen belegt. Een goede portefeuille van beleggingsfondsen bestaat uit fondsen met verschillende Style Boxen.

De beste manier om de stijl van uw eigen portefeuille van fondsen in de gaten te houden, is via de portefeuilletool (“Mijn portefeuille”) van Morningstar. U krijgt daar een voortreffelijk inzicht in hoe uw vermogen procentueel over de diverse vlakken van de Morningstar Style Box is verdeeld.

Risico van Small-Cap en groeiaandelen is hoog

Bewustwording van hoe vermogen over de Style Box is verspreid, is belangrijk omdat het voor iemands risicoprofiel nogal veel uitmaakt in welke segmenten van de Style Box wordt belegd. Small-Caps zijn aanzienlijk risicovoller dan Large-Caps. Ook zijn waardeaandelen doorgaans minder risicovol dan groeiaandelen.

Large-Caps zijn veiliger dan Small-Caps omdat grote bedrijven vaak meer spreiding in hun producten en activiteiten kennen. Ook hebben ze vaak een bewezen sterke marktpositie, terwijl veel kleinere bedrijven zich nog moeten bewijzen. Groeiaandelen zijn risicovoller omdat er al veel van de toekomstige ontwikkelingen is ingeprijsd in de koers. Worden de vooruitzichten minder rooskleurig of stijgt de rente, dan worden deze aandelen zwaar getroffen.

Europese Large-Cap groeifondsen (rechtsboven in de Style Box) hebben gemiddeld een standaarddeviatie (maatstaf voor risico) van 22.8 %. De Large-Cap waardefondsen kennen een risico van 19.0%.Europese Small-Caps (onderste drie vlakken in de Style Box) hebben gemiddeld een risico van 31.2%. Groeifondsen en vooral Small-Caps zijn risicovoller.

Hetzelfde zien we voor Amerikaanse aandelenfondsen. Rechtsonder (Small-Cap groei) is met een standaarddeviatie van 33.1% de meest risicovolle positie. Het vlakje linksboven (Large-Cap waarde) kent met een standaarddeviatie van 24.9% een veel lager risico.

In de komende weken zullen we een analyse publiceren over wat een belegger moet doen als de Style Box van een fonds in zijn portefeuille verandert.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten