Koopbereidheid weer gestegen

In oktober is de koopbereidheid van de Nederlandse consumenten verbeterd na de inzinking na 11 september. De koopbereidheid is bijna terug op het oude niveau. Hierdoor is het Nederlandse consumentenvertrouwen weer enigszins hersteld.

Freddy van Mulligen 24 oktober, 2001 | 10:41
Facebook Twitter LinkedIn

Koopbereidheid fors gestegen in oktober

De koopbereidheid is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de aanslagen in de VS. Dit is zeker het geval als rekening wordt gehouden met seizoensinvloeden. Als gevolg van de aanslag daalde de koopbereidheid 8 punten, inmiddels is zij weer 6 punten gestegen. Nederlandse huishoudens oordelen positiever over hun eigen financiële positie, alhoewel ze nog wel minder optimistisch zijn dan voor de aanlagen. De bereidheid tot het doen van grote uitgaven bleef door de aanslagen onaangetast, maar daalde in oktober. Dit is echter gebruikelijk in deze tijd van het jaar.



Pessimisme over economie houdt aan

Het oordeel van consumenten over de economische ontwikkelingen is onveranderd pessimistisch in oktober. Vooral voor de komende twaalf maanden zijn de vooruitzichten volgens de Nederlandse consument somber. Over de afgelopen twaalf maanden oordeelt de consument wat positiever.

Consumentenvertrouwen gestegen

Het consumentenvertrouwen heeft zich in oktober enigszins hersteld door met 4 punten te stijgen. Anderhalve week na de aanslagen was deze index 9 punten gedaald. Daarmee is het consumentenvertrouwen nu nog steeds 5 punten lager dan voor de aanslag.

Op langere termijn bezien was het consumentenvertrouwen in 1999 en 2000 zeer hoog om vervolgens te dalen en te stabiliseren in juli 2001. Na de aanslagen daalde het consumentenvertrouwen weer.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten