Nederlandse economie krimpt

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal ten opzichte van vorig jaar met 0.4% gegroeid. Op kwartaalbasis is er sprake van een krimp.

Freddy van Mulligen 15 november, 2001 | 9:47
Facebook Twitter LinkedIn
De economische groei jaar op jaar van 0.4% is de laagste groei sinds begin 1993. Over de eerste drie kwartalen samen bedraagt de groei 1.1%, maar in de loop van 2001 is de groei in Nederland steeds verder afgezwakt.

Ten opzichte van het vorige kwartaal is de Nederlandse economie met 0.4% gekrompen in het derde kwartaal. Een dergelijk slecht cijfer is in 9 jaar niet voorgekomen.

Nederland wordt via een sterk gedaalde uitvoergroei zwaar getroffen door de internationale groeiafzwakking. De consumptiegroei bij consumenten is met 1.3% bescheiden. Gisteren werd in de VS overigens opvallend hoge detailhandelsverkopen bekend gemaakt. Am

erikaanse consumenten kochten in oktober 7% meer ten opzichte van de vorige maand, een stijging die drie maal zo hoog was als analisten hadden verwacht.

De industriële productie daalde in Nederland op jaarbasis in het derde kwartaal met 2%. Ook in de commerciële dienstverlening (onder andere banken en luchtvaart) is er sprake van een sterk teruglopende groei. Een groeiversnelling is er waar te nemen bij de zorg en de overheid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten