Nederlands vertrouwen blijft laag

Het consumenten- en producentenvertrouwen over respectievelijk november en oktober blijken vrijwel onveranderd. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Freddy van Mulligen 21 november, 2001 | 15:14
Facebook Twitter LinkedIn
Consument pessimistisch maar koopt wel

Het consumentenvertrouwen heeft zich gestabiliseerd. Na een vrijwel onafgebroken daling sinds eind vorig jaar en een forse daling in september is het vertrouwen ten opzichte van november iets gedaald, namelijk van –10 naar –11. Als men corrigeert voor seizoensinvloeden is er echter geen spraken van een verdere verslechtering maar van een lichte verbetering. Het oordeel van consumenten over de economie blijft pessimistisch (-40), terwijl de koopbereidheid vrij hoog blijft (op 15).

Producenten blijven somber

Het produce

ntenvertrouwen is over oktober nauwelijks gewijzigd. De daling van september werd daarmee niet doorgezet. Het producentenvertrouwen ligt momenteel op-5.2, waarmee ondernemers even somber zijn als eind 1993. Vooral het niveau van de voorraden baart zorgen terwijl de orderpositie niet verder is gedaald. Ondernemers verwachten tot en met januari 2002 een daling van de bedrijvigheid.

Het Duitse ondernemingsvertrouwen (IFO) bleek vandaag verder te zijn gedaald. Analisten hadden een stabilisatie verwacht na de daling van vorige maand. Het Duitse ondernemersvertrouwen staat op een achtjaars dieptepunt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten