Kosten van beleggingsfondsen (deel II)

Bij de aanschaf van een beleggingsfonds komen kosten om de hoek kijken. Er zijn eenmalige kosten en terugkerende kosten. Op korte termijn beïnvloeden aankoopkosten het rendement, op langere termijn zijn vooral de managementkosten van belang.

Freddy van Mulligen 13 februari, 2002 | 10:42
Facebook Twitter LinkedIn
Afweging

Ondanks het nuttige onderscheid tussen de eenmalige transactiekosten en de terugkerende managementkosten is er voor zowel beleggers als fondsgroepen in werkelijkheid vaak sprake van een afweging tussen aankoopkosten en managementkosten. Fondsen met lage aankoopkosten hebben veelal een wat hogere management fee, en andersom. Voor fondsgroepen geldt dat de inkomsten toch ergens vandaan zullen moeten komen. Beleggers kunnen hierop inspelen. De zeer actieve belegger met een korte horizon zal vooral kijken naar lage aankoopkosten, voor de langetermijnbelegger zijn de steeds terugkerende managementkosten van belang.

"3"> Waardeontwikkeling EUR 100

Jaar aankoopkstn 0% / managementkstn 2% aankoopkstn 5% / managementkstn 0.5%
0 100 95
1 113 109
2 128 125
3 144 143
4 163 163
5 184 187
10 339 368
15 625 724
20 1152 1425
30 3912 5519


Hierboven staat de waardeontwikkeling van EUR 100 bij een fonds dat lage aankoopkosten rekent (links) en een fonds dat wat hogere aankoopkosten kent (rechts) bij een verondersteld rendement van 13%. Op de korte termijn zijn het de aankoopkosten die het rendement bepalen. Vanaf een horizon van enkele jaren zijn vooral de beheerskosten bepalend.

Belang van kosten

Waarom zou een belegger geïnteresseerd zijn in kosten? Als het rendement goed is dan doen de kosten er toch niet toe? Jawel, lage kosten en een goed rendement gaan vaak hand in hand, zo blijkt uit onderzoek. Bovendien laten rendementen zich moeilijk voorspellen, maar weet je met heel wat meer zekerheid hoe het kostenniveau van een bepaald fonds is. Uit het rekenvoorbeeld blijkt dat kosten -vooral op lange termijn- er zeker toe doen. Hoge of lage kosten kunnen het verschil zijn tussen een goed pensioen en een middelmatig pensioen. Een normaal rendement op aandelen ligt volgens de meeste marktkenners ongeveer tussen de 9 en de 15%. Bij een kostenniveau van 2% betekent dit dat kosten maar liefst een vijfde van het rendement kunnen opsouperen.

Natuurlijk is het goedkoopste fonds niet altijd het beste. Sommige zeer specialistische fondsen zijn wat duurder, maar bieden zeer specifieke kansen, denk bijvoorbeeld aan fonds dat in Korea belegt. Maar het is niet zo dat de duurste fondsen per definitie de beste zijn.

Dit is het tweede deel van een serie over de kosten van beleggingsfondsen. In de komende weken zullen de andere delen verschijnen. Het volgende deel zal gaan over de managementkosten in Nederland in vergelijking met de rest van Europa.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten