Managers verwachten wereldwijd herstel

Fondsmanagers zien kansen in de huidige aandelenmarkten ondanks het beursklimaat met dalende koersen en een laag beleggersvertrouwen. Dit blijkt uit het laatste maandelijkse onderzoek van Merrill Lynch.

Morningstar.co.uk Editors 20 juni, 2002 | 11:52
Facebook Twitter LinkedIn
De Merrill Lynch Stock Market Conditions indicator steeg van 9.2 naar 12.3 in de afgelopen maand. De stijging was vooral het gevolg van een verbetering in hoe managers de huidige waardering van aandelen beoordelen.

‘Beleggers zien de markt als goedkoop nu de winstverwachtingen gelijk zijn gebleven terwijl de markten in de periode van het onderzoek 4 of 5% zijn gedaald. De winstverwachtingen zijn ondanks de donkere wolken en het ter sprake komen van een W-vormig herstel van de economie niet naar beneden bijgesteld’, zei David Bowerd, hoofd beleggingsstrategie bij Merrill Lynch.

Toch wordt het onwaarschijnlijk geacht dat Amerikaanse markten van dit optimisme zullen profiteren. Ongeveer 32% van de managers gaf aan dat de vooruitzichten voor bedrijfswinsten in de VS het minst

gunstig is, een stijging vanaf 25% in mei.

Ondertussen zijn de vooruitzichten voor Japan wel verbeterd. In maart dacht 58% nog dat dit de slecht presterende markt zou zijn, maar deze maand was dat percentage geslonken tot 26%.

Favorieten van managers

Wereldwijde opkomende markten blijven favoriet op basis van meerdere factoren. Ongeveer 39% van de managers verwacht dat de winstvooruitzichten in deze categorie het meest gunstig is.

Ook zijn opkomende markten het meest ondergewaardeerd volgens 34% en zal deze categorie waarschijnlijk worden overwogen in het komende jaar door 32% van de managers.

De eurozone is eveneens aantrekkelijk, 29% van de ondervraagden verwacht dat deze regio zal worden overwogen in het komende jaar en de euro is de favoriete munteenheid van 70% van de ondervraagden. Daarbij denkt 66% dat de euro ondergewaardeerd is.

Als het gaat om sectoren overwegen managers nog steeds financials en basismaterialen, zoals chemie, bosbouw, bouw en bouwmaterialen en mijden ze technologie, telecommunicatie en nutsbedrijven.

Op de lange termijn verwachten managers een gemiddeld rendement op vermogen (aandelen, obligaties en kas) van 6.7% over het decennium dat voor ons ligt.

Het onderzoek is gebaseerd op antwoorden van 282 fondsmanagers in een enquête uitgevoerd door Taylor Nelson Sofres, een onafhankelijke marktonderzoeksbureau, in de periode tussen 6 en 13 juni.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten