Managers blijven optimistisch over aandelen

Ondanks de huidige turbulentie hebben fondsmanagers wereldwijd hun vertrouwen in aandelen niet verloren. Dit blijkt uit onderzoek van Merrill Lynch.

Morningstar.co.uk Editors 17 juli, 2002 | 17:08
Facebook Twitter LinkedIn
Wereldwijd vertonen fondsbeheerders geen tekenen van overgave. David Bowers, chef beleggingsstrategie bij Merrill Lynch benoemt dit als: ‘Een omgeving waar niet langer wordt gespeeld.’

Netto gaf 74% aan dat de markten over 12 maanden hoger zullen staan terwijl 76% verwacht dat de economie zich zal versterken. Een aantal van 67% gaf aan dat het onwaarschijnlijk is dat obligaties aandelen zullen verslaan in het komende jaar.

De Merrill Lynch Stock Market Condition (SMC) indicator registreerde een stijging voor de tweede opeenvolgende maand en steeg van 12.3 in juni naar 15.5. Beleggers zijn opnieuw optimistischer over de waarderingscomponent van de SMC indicator, deze sprong naar 25.8 van 15.9.

Toch hebben de ondervraagde vermogensbeheerders weinig goede woorden

over voor Amerika. Zo’n 57% van de managers zal deze regio het komende jaar onderwegen. Een even hoog percentage zegt dat Amerikaanse aandelen overgewaardeerd zijn.

Ondanks het bijna bereiken van de pariteit met de euro, vindt 43% dat de dollar overgewaardeerd is. Inmiddels is de pariteit bereikt.

Met Amerika zo uit de gunst kijken managers naar de ontwikkelingslanden. Bowers zegt: ‘Het wordt een geval van het oosten versus het westen. Managers die aan de VS willen ontsnappen kijken naar Azië en de emerging markets, waar de correlatie laag is.”

Ruim een derde (36%) ziet wereldwijde emerging markets als het meest ondergewaardeerd terwijl 32% aandelen uit deze regio’s zal overwegen.

Vooruitzichten

Gevraagd wat ondernemingen moeten doen met extra kasmiddelen, antwoordt de meerderheid van de ondervraagden slechts één ding. In plaats van zich richten op kapitaalinvesteringen, dividenden of het terugkopen van aandelen wil men dat ondernemingen hun schuldenlast verminderen.

De fondsmanagers gaven aan dat hun grootste onderwegingen te vinden zijn in de technologie, telecommunicatie en nutsbedrijven. Ze zijn het meest overwogen in basismaterialen en industrie.

In juli was er een verschuiving te zien ten laste van de financiële waarden. Slechts 6% van de ondervraagden overweegt deze sector, vergeleken met 26% in de vorige maand. Zelfs bij de huidige hoge marktvolatiliteit zijn managers tevreden met hun huidige beleggingsstrategie. Ongeveer 74% is tevreden terwijl slechts 21% ontevreden is.

Het onderzoek is gebaseerd op antwoorden van 279 fondsmanagers en werd uitgevoerd door Taylor Nelson Soffes, een onafhankelijk onderzoeksbureau, in de periode tussen 4 en 11 juli.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten