Rendementen verschillen per regio

Morningstar.co.uk Editors 08 oktober, 2002 | 14:17
Facebook Twitter LinkedIn
De MSCI EMF Azië-index was op 17 september 1% gedaald gemeten in dollars vanaf vorig jaareinde. De MSCI Wereld-index daarentegen daalde in deze periode met 22%.

De best presterende markt in de regio en in de wereld van 2002 is tot nu toe Pakistan, met een stijging van 57%. Karachi profiteert als gevolg van het toegenomen strategisch belagng van Pakistan sinds 11 september vorig jaar. Schuldsanering en een enorme instroom van hulp, doen de koersen goed.

Aan de andere kant van Azië, volgens de breedst mogelijke definitie van de regio, is er een aanzienlijk optimisme in de Australische markt. De sterkte van de grondstoffensector helpt de op grondstoffen georiënteerde economie.

Thailand’s goede prestaties met een stijging van 20% tot nu toe dit jaar, heeft de meeste

aandacht getrokken in Oost-Azië. Het pakket aan stimulateringsmaatregelen van Thaksin Shinawatra, de minister president, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het versterken van de economie. Er zijn echter nog steeds zorgen dat het land niet het probleem van de slechte schulden heeft overwonnen, welke een erfenis is van de crisis van 1997 en 1998.

Twee andere belangrijke industriële landen uit de regio laten tegenstrijdige bewegingen zien. Zuid-Korea steeg 18% terwijl Taiwan 21% is gedaald.

Moeilijkheden met technologie

Taiwan, welk land recentelijk een negenmaands dieptepunt bereikte, is erg kwetsbaar voor problemen in de wereldeconomie doordat het sterk leunt op exporten. Dit land heeft ook een flink aandeel in de zwaar geplaagde technologiesector. De dalende vraag deze maand van Amerika naar platte beeldschermen, die zeer grote investeringen vergen, leidde in het bijzonder tot zorgen.

Korea daarentegen is meer intern georiënteerd. De verwachte groei van de economie voor het komende jaar is ongeveer 6%, wat tweemaal zo hoog is als de verwachte groei voor Thailand.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten