Korea presteert goed in een integrerende regio

Morningstar.co.uk Editors 20 december, 2002 | 10:46
Facebook Twitter LinkedIn
De MSCI AC Asia Pacific Free ex Japan index is vanaf de start van het jaar tot 18 december 5,5% gedaald, vergeleken met een daling van 21,1% voor de MSCI Wereldindex over dezelfde periode.

Van de grotere markten in de regio is Zuid-Korea met een stijging van 19,6% de ster, Singapore daalde 13,9% en Taiwan 23,4%.

Het algemene patroon voor de Aziatische markten was een sterke stijging in het voorjaar en een daling in de zomer. Zoals veel andere wereldmarkten was er een herstel sinds midden oktober.

De topmarkt van Azië -alhoewel relatief klein- blijft Pakistan. Dankzij externe hulp in ruil voor de rol tijdens de oorlog tegen terreur, verdubbelde de markt van Karachi over het afgelopen jaar.

De regio blijft sterk afhankelijk van de wereldeconomie en in het

bijzonder van Amerika, maar integreert wel steeds meer. China is het centrum van veel activiteit, ondanks het feit dat de aandelenmarkt van China grotendeels is afgesloten voor buitenlandse beleggers.

Krachtpatser China

In essentie ondergaat de gehele regionale economie een herstructurering vanwege de enorme opkomst van China als krachtpatser op het gebied van exporten. Volgens een Japanse krant zal China de VS van de eerste plek verdrijven als grootste exporteur naar Japan. De Wereldbank rapporteerde onlangs dat intra-regionale exporten sterk zijn toegenomen, naar China stegen deze met 50% gedurende de eerste helft van het jaar.

Het nieuws van buiten de regio is minder positief. De tegenvallende orders voor halfgeleiders vanuit Noord-Amerika in augustus en september suggereren dat de belangrijke Aziatische technologiesector het moeilijk zal gaan krijgen.

Toch lijken de economische vooruitzichten goed. De Wereldbank voorspelt dat Oost-Azië en de Pacific een economische groei van 6,3% zullen laten zien in 2002, gevolgd door een groei van 6,1% in 2003. Dezelfde cijfers voor Zuid-Azië, het Indiase subcontinent, zijn 4,6% en 5,4%.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten