Korea-conflict brengt regio uit balans

Ongelukkigerwijze was Azië om minder fraaie redenen in het nieuws in de afgelopen maand. Noord-Korea’s dreigement om het non-proliferatie verdrag op te zeggen en de eerdere aankondiging dat het van zins is om plutonium te produceren bleek alarmerend.

Morningstar.co.uk Editors 15 januari, 2003 | 18:06
Facebook Twitter LinkedIn
Het is waarschijnlijk dat het Koreaanse conflict uiteindelijk eerder diplomatiek zal worden opgelost dan door middel van een militarie confrontatie. Maar zelfs de geringste aanleiding dat oorlog in een dergelijk economisch belangrijke regio mogelijk is, baart zorgen.

Het Noord-Koreaanse conflict stak de kop op nadat de verkiezing van Roh Moo-hyun als president van Zuid-Korea Amerika al gerust had gesteld. Roh, die in februari begint, is een populistische leider die overleg met Pyongyang prefereert boven het conflict. Hij was ook populair bij jongere kiezers die doorgaans een meer assertieve politiek ten opzichte van de VS wensen.

Hopelijk wordt het politiek conflict snel opgelost, want de economische vooruitzichten voor de regio blijven sterk. De Aziatische Ontwikkelingsb

ank voorspelde een groei van het BBP van 5,6% in de regio, inclusief een groei van 7,2% in China en 5,5% in Zuid-Korea. Taiwan blijft met een groeivoorspelling van 3,5 een relatieve achterblijver.

China zal zijn rol van aanjager van de groei in de regio blijven vervullen. Volgens officiële statistieken groeide de Chinese economie in 2003 met 8%. De goede prestaties van de Chinese economie legt druk op een revaluatie van de renminbi. Chinese autoriteiten zien daar niet veel in omdat het conflicteert met het beleid dat gericht is op het aanjagen van de groei en het creëren van werkgelegenheid.

Laatste jaar

De prestaties van de Aziatische markten waren het afgelopen jaar relatief goed. De MSCI AC Far East Free Ex Japan index daalde 11% gemeten in dollars, vergeleken met een daling van 21,1% van de wereldindex.

De grotere markten lieten een gemengd beeld zien. Korea deed het met een stijging van 7,4% het beste, terwijl Hongkong 20,6% verloor en Taiwan 25,4% daalde.

Terugkijkend was de meest indrukwekkende prestatie de stijging van Indonesië met een stijging van 38,1%. Alhoewel sommige andere markten wel beter hebben gepresteerd, had Indonesië te kampen met de impact van de bomaanslag op Bali, waarbij meer dan 180 mensen om het leven kwamen.

Het hoogste rendement werd waargenomen in Pakistan met een stijging van 122,4%. Het terugsluizen van geld van buiten het land verblijvende Pakistaanse burgers vanwege de angst verdacht te worden van witwassing van geld, hielp de markt. Sri Lanka deed het eveneens goed dankzij vredesonderhandelingen tussen de regering en de Tamil-seperatisten.

Vooruitzichten

Zoals altijd hangt de ontwikkeling in Azië grotendeels af van externe factoren. Een sterk wereldwijd herstel zal vrijwel zeker een bijzonder positieve invloed hebben op de regio.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten