Verlies door koersdalingen EUR 1800 per aardbewoner

De waardedaling van aandelen komt neer op 1800 euro voor ieder persoon op aarde, zo hebben drie professoren van de London Business School berekend.

Morningstar.co.uk Editors 14 februari, 2003 | 10:25
Facebook Twitter LinkedIn
In de laatste editie van ABN Amro’s Global Investment Returns Yearbook wordt geschat dat de aandelenmarkten wereldwijd bijna 12 biljoen euro hebben verloren sinds de piek in december 1999.

De vooruitzichten voor een snel marktherstel zijn niet bijzonder rooskleurig. Het rapport berekent dat de Britse FTSE 100-index waarschijnlijk de piek van 1999 niet eerder dan 2018 zal halen. Als dividenden volledig worden herbelegd, zal dit tot 2010 duren.

Britse aandelen verloren gemiddeld 22%, terwijl het gemiddelde Britse beleggingsfonds 23% daalde in waarde. De verschillen tussen fondsen onderling zijn zeer groot, variërend van een daling van 53% tot een waardestijging van 15%. Sommige hoeken van de markt kregen veel minder pijn te verwerken dan andere.

In portefeuilles

kon een mix van factoren kon ervoor zorgen om de grootste verliezen te vermijden. Deze factoren behelzen het type vermogenstitel, omvang van de onderneming en de sectorkeuze van een fonds.

Fondsen met een overweging in obligaties presteerden in 2002 in elk land van de wereld beter, behalve in Mexico en Maleisië, lieten obligaties een positief reëel rendement zien. Aandelenkoersen daalden in ieder land.

Beleggen in kleinere ondernemingen leverde in het algemeen meer op dan in grotere. In de periode van 2000 tot 2002 was de small cap premie – de mate waarin kleinere ondernemingen beter presteren op de beurs dan grotere- positief in de 15 onderzochte grotere landen.

De grootte van deze premie varieerde, van 5% in het Verenigd Koninkrijk tot 124% in Ierland. In 2002 was het effect iets minder groot, maar ook in dat jaar deden small caps het op vier landen na beter.

Beste sectoren

Wereldwijd gezien waren de beste sectoren: voedingsmiddelen, huishoudproducten, mijnbouw, tabak en water. Informatietechnologie was de slechtste sector en verloor wereldwijd 45%. Software, industrie, vrije tijd en support behoorden eveneens tot de vijf wereldwijd slechtste sectoren.

Managers die zogenoemde waarde-aandelen selecteerden en geen groeiaandelen, hadden een hogere kans op succes. In het VK bijvoorbeeld was de premie voor waarde aandelen –de mate waarin waarde-aandelen groeiaandelen versloegen- 18% in 2002 en 59% in de periode 2000 tot 2002. Wereldwijd deden in 11 van de 16 beschouwde landen waarde-aandelen het beter dan groeiaandelen.

Het rapport onderzocht ook de waarschijnlijkheid van een vierde opeenvolgende jaar van negatieve aandelenrendementen. In de laatste eeuw was de waarschijnlijkheid dat drie slechte jaren door een volgend slecht jaar gevolgd zou worden 40%. Anders gezegd, gebaseerd op historische gegevens, is de kans 60% dat de aandelenmarkten dit jaar een positief rendement laten zien.

Helaas is deze kans niet zo groot als sommige beleggers aannemen. De gemiddelde kans op een slecht jaar, ongeacht de rendementen in voorgaande jaren, is eveneens 40%.

Elroy Dimson, co-auteur en professor in de financiering aan de London Business School, zeg: ‘De markt heeft geen geheugen. Ieder jaar wordt er opnieuw een slinger gegeven aan het roulettewiel.’

Het 2003 Global Investment Returns Yearbook werd samengesteld door Elroy Dimson, Paul Marsh en Mike Staunton, alledrie van de London Business School.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten