Merrill Lynch IIF World Mining Fund

Evy Hambro wil zijn beleggers een goudmijn bieden door ze de mogelijkheid te geven om te participeren in het met 4 sterren beloonde fonds Merrill Lynch IIF World Mining Fund.

Morningstar.co.uk Editors 16 juni, 2003 | 15:16
Facebook Twitter LinkedIn
Fondsbeheerder Hambro en zijn team stellen de portefeuille van het fonds samen uit een keur van grondstoffen die wereldwijd worden verhandeld: zoals aluminium, koper, goud, platina en tin.

Het fonds belegt niet rechtstreeks in de grondstoffen maar neemt door middel van aandelen deel in de verschillende markten. Het beleggingsbeleid combineert twee soorten analyses die gelijktijdig gedaan worden. Hambro en zijn collega’s onderzoeken de activiteiten van de ondernemingen waarin belegd kan worden, hun management en de financiële situatie. Ook houdt het team rekening met wat verschillen in grondstofprijzen kunnen betekenen voor de vooruitzichten van het bedrijf.

Tegelijkertijd kijkt het team ook naar de vooruitzichten van de verschillende grondstoffen, welke gedreven worden door vraag en aanbod op de wereldmarkt. Deze research wordt vervolgens gecombineerd met de bedrijvenanalyses. Bijvoorbeeld: wanneer Hambro positief is over de vooruitzichten van nikkel, zal hij gaan kijken naar de bedrijven waarin hij zal kunnen investeren om exposure te krijgen in het metaal. Maar hij zal alleen aandelen kopen wanneer de fundamentele vooruitzichten voor het bedrijf ook gunstig zijn.

Dit fonds, met meer dan $1.4 miljard vermogen onder beheer, heeft over de afgelopen 5 jaar spectaculaire resultaten behaald. Zowel absoluut gezien als relatief. Beleggers zouden evenwel moeten beseffen dat het fonds een hoog risico kent en dat het investeert in een gespecialiseerd segment van de markt. Het hoge risico is voornamelijk te wijten aan de prijsvolatiliteit van de onderliggende grondstoffen.

Het aandeel goud in de portefeuille, wat ongeveer een kwart van de portefeuille uitmaakte, is begin december gedaald naar ongeveer 16%. Deze afname is niet het gevolg van bezorgdheid over de prijsontwikkeling van goud, die juist gestegen is tot meer dan $400 dollar per ounce, maar meer omdat het team, dat ontzettend veel verdiend had aan de belegging in goud, besloten had om wat winst te nemen en het vrijgekomen geld te verdelen over metalen met relatief gunstiger voorutizichten. De goudaandelen die in portefeuille gehouden zijn, zijn aandelen met een hoge beta, wat wil zeggen dat ze sterk reageren op bewegingen in de goudprijs.

Momenteel is China’s hoge grondstoffenverbruik een groot thema binnen het fonds. Tot in de 90er jaren telde China niet mee als het om het bepalen van de vraag ging. Nu is het de grootste verbruiker van koper, ijzer en staal.

Het fonds heeft gewoonlijk tussen de 35 en 45 aandelen in portefeuille maar doordat het fonds in omvang toenam is dit aantal onlangs gestegen tot 60 aandelen. Dit komt voornamelijk door investeringen in kleine bedrijven, die over het algemeen klein worden gehouden. Hambro verwacht consolidatie in de sector waardoor hij het aantal van de belangen weer terug kan brengen naar de normale proporties.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten