Managers zetten in op herstel

Beheerders van wereldwijde aandelenfondsen zijn steeds optimistischer over de vooruitzichten van economisch herstel. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Merrill Lynch gehouden onder ca. 300 fondsmanagers.

Morningstar.co.uk Editors 18 juli, 2003 | 15:04
Facebook Twitter LinkedIn
Zeker 85% van de ondervraagde fondsmanagers verwacht een opleving van de economie in de komende 12 maanden, in juni was dit nog 74% en in april bedroeg dit percentage slechts 45. Gemiddeld verwachten de beheerders 3.5% groei van het BBP in de G7 landen, in juni lag deze verwachting nog op 3.1%. Fondsbeheerders waren eveneens optimistischer over de bedrijfswinsten en de groei van de winst per aandeel.

De optimistische kijk op de wereldeconomie valt samen met de alomheersende opvatting dat de rente het komende jaar zal stijgen. 20% van de ondervraagden denkt dat de rente volgend jaar hoger zal liggen, vergeleken met 1% verleden maand. De verwachting van een rentestijging is consistent met economische groei, aangezien banken in periodes van economische opleving vaak de rente verhogen.Dat de fondsmanagers vertrouwen hebben in de toekomst blijkt ook uit hun sector voorkeuren. Er is een tendens tot overwegen in cyclische sectoren – welke doorgaans profiteren van economisch herstel- zoals industrie en technologie. Tegelijkertijd zijn ze onderwogen in meer defensieve sectoren zoals bijvoorbeeld niet duurzame consumentengoederen.

Ook uit de landenselectie blijkt het positivisme. Beheerders geven aan niet te overwegen in het Verenigd Koninkrijk, dit land kent namelijk een defensieve markt. In Europa zijn Spanje en Duitsland zijn de favorieten.

Natuurlijk herstel

Echter, de relatief aggressieve positionering door fundmanagers kan problemen opleveren als het herstel er toch niet komt. De beheerders zijn momenteel al flink overwogen in aandelen en onderwogen in obligaties

Volgens David Bowers, beleggingsstrateeg bij Merrill Lynch, is de hamvraag nu voor fondsbeheerders of het herstel duurzaam is. “Hebben we voldoende basis voor een natuurlijk herstel? Dit is waar het om draait bij het nemen van beleggingsbeslissingen”.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten