China: het beloofde land voor beleggers

China lijkt het beloofde land voor beleggers. Vorig jaar groeide de economie met 9,1% en koersen stegen met tientallen procenten. Opnieuw zijn de verwachtingen hooggespannen.

Freddy van Mulligen 23 januari, 2004 | 15:10
Facebook Twitter LinkedIn
China is een veelbelovend land. De economische groei over voorgaand jaar kwam uit op het hoogste niveau sinds 1996 en voor het lopende jaar wordt een groei verwacht van meer dan 7%. De expansie wordt gedreven door investeringen en de industriële productie. Buitenlandse investeerders staan in de rij om hun productie in China onder te brengen. Met een nationaal product per hoofd van de bevolking van iets meer dan 1000 dollar per jaar is er eveneens nog veel ruimte voor verdere groei en het ontstaan van een middenklasse in China zal de binnenlandse vraag verder kunnen stimuleren.

De groei heeft echter ook een keerzijde en China heeft zo zijn problemen. Zo is de Chinese munt – die is gekoppeld aan de dollar – ondergewaardeerd. Hierdoor kan China goedkoop produceren en trekt het veel d

eviezen aan. Op lange termijn is het handelsoverschot niet houdbaar en de druk tot revaluatie blijft bestaan. Op korte termijn kan China door de extra inkomsten het tekort van de VS medefinancieren.

De prestaties van de Chinese economie zijn duizelingwekkend, maar toch is de binnenlandse economie niet kerngezond. Ongeveer een kwart van de beroepsbevolking is werkloos. Daarbij komt dat het financiële systeem van bedenkelijk niveau is. Banken hebben veel kredieten uitstaan van uiterst slechte kwaliteit en doen weinig eraan om de portefeuilles op te schonen.

Voor Chinese bedrijven geldt dat de aandacht voor aandeelhouderswaarde en de kwaliteit van financiële verslaggeving groeit. Er zijn echter ook nog genoeg ondernemingen te vinden die van hun boekhouding een potje maken en corruptie viert nog steeds hoogtij in de Volksrepubliek.

Direct beleggen in Chinese ondernemingen is mogelijk, Chinese bedrijven zijn onder andere genoteerd op beurzen in Shanghai, Shenzen, Hongkong en zelfs op Wall Street. Wie zelf Chinese aandelen koopt moet wel bedenken dat het moeilijk is om goede informatie te vinden en dat kosten op kunnen lopen. Een beleggingsfonds lijkt zeker in dit soort gevallen een voor de hand liggende keuze.

Vrijwel iedere vermogensbeheerder heeft wel fondsen die in China of in de regio (Greater China) beleggen. Deze kunt u op onze website gemakkelijk vinden door eens op de woorden ‘China’ en ‘Chinese’ te zoeken. De rendementen variëren sterk door de tijd heen en van fonds tot fonds. Let bij de selectie – naast op rendementen uit het verleden en kosten – vooral ook op ervaring. Een fonds dat al langer bestaat en lokale kennis heeft verdient de voorkeur.

Bubble en aap

De vraag dringt zich op of China (of breder Azië) de volgende bubble zal blijken. Morningstar zal het in zijn maandelijkse onderzoek dat volgende week gepubliceerd zal worden deze vraag aan fondsmanagers voorleggen. Tot die tijd wil ik u de volgende overwegingen meegeven.

1. In China is afgelopen week het jaar van de aap begonnen. Zelf hecht ik geen enkele waarde aan astrologie, maar voor wie dat wel doet het volgende. In de Chinese astrologie staat de aap voor wisselvalligheid en conflicten. Wisselvalligheid biedt kansen voor beleggers en apen schijnen goed te kunnen beleggen.

2. Warren Buffet, ’s werelds bekendste en ook een van de rijkste beleggers, belegt in PetroChina. Buffet staat bekend om zijn zeer fundamentele stijl en is niet de man die je kan verwijten dat hij zeepbellen verder opblaast. Wel is Buffet een succesvolle langetermijnbelegger.

3. Afgelopen jaar behaalden China-fondsen rendementen van 30 tot ruim 60%. Dat is niet normaal, maar de verwachtingen zijn opnieuw hoog gespannen. Als koersen in dit tempo blijven doorstijgen, wordt de kans op een forse correctie eveneens groter.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten