Herstel is gearriveerd, beurzen stand-by

Het economisch herstel is onderweg in de eurozone als ook wereldwijd. De ECB besloot op 5 februari om zijn rentetarieven ongemoeid te laten, terwijl de Bank of England zijn voornaamste tarief 25 basispunten verhoogde naar 4,0%.

Sara Silano 12 februari, 2004 | 10:19
Facebook Twitter LinkedIn
Sinds d
e start van dit jaar tot en met 5 februari steeg de MSCI Euro Index 2,1% gemeten in dollars. Het zijn vooral de kleinere landen die het dit jaar goed blijken te beginnen met Griekenland dat 8,2% steeg en Finland dat 12,8% steeg. Frankrijk en Duitsland stegen in deze periode ongeveer 1,3%.

Het wordt steeds meer duidelijk dat de wereldwijde economie herstelt. Ook Duitsland is niet langer in recessie doordat het BBP in het derde kwartaal van 2003 met 0,2% steeg. Bedreigingen bestaan er nog steeds en de sterke euro baart menigeen zorgen. Tevens zijn de rentes in Europa hoger dan in de VS.

Europa werd opgeschrikt door het Pa

rmalat-schandaal, waarbij het Italiaanse voedingsmiddelenconcern en de banken die erbij waren betrokken zwaar werden geraakt. Het schandaal veroorzaakte echter nauwelijks een algehele druk op aandelenkoersen in de regio.

Januari bracht tevens een stijgende volatiliteit in de valutamarkten waar de euro-dollar koers een niveau bereikte van 1,29 op 12 januari om op 19 januari, voor de vergadering van Europese ministers van Financiën, weer naar 1,24 te zijn gedaald. In de markt werd rekening gehouden met interventies.

De Europese Centrale Bank (ECB) kijkt met interesse naar de valutamarkten, maar voert een stand-by politiek. Op zijn vergadering van 5 januari werden de rente onveranderd gelaten op 2%. De bank gaf aan dat ze optimistisch is over het economisch herstel en dat er verwacht wordt dat de inflatie tot onder de 2% zal dalen. Analisten verwachten dat de rente ongemoeid zal worden gelaten tot in de tweede jaarhelft van 2004.

Europese ondernemers zijn eveneens vol vertrouwen. In Duitsland steeg de IFO index van het ondernemingsklimaat voor de negende maand op rij. Ook het Franse ondernemersvertrouwen als gemeten door Insee steeg voor de zevende achtereenvolgende maand ondanks een vertraging in exporten door de appreciatie van de dollar.

Het VK is een ander verhaal. Volgens de Merrill Lynch survey zijn fondsbeheerders relatief negatief over de markt vanwege zijn defensieve karakter. Het VK heeft een groot aandeel van ondernemingen in defensieve sectoren als energie, financials, farma en telecommunicatie. Managers zijn optimistisch over een wereldwijde opleving, maar denken dat het VK zal achterblijven. Met dezelfde logica mag men ervan uitgaan dat het VK minder zal dalen in economisch minder goede tijden. De economie daarentegen liet in het vierde kwartaal van 2003 zijn grootste groei zien sinds vier jaar. Volgens de statistieken steeg het BBP met 0,9% in het vierde kwartaal waardoor de groei over 2003 op 2,5% uitkwam. De detailhandelsverkopen stegen 0,9% in december, de grootste stijging sinds juni. De Bank of England verhoogde in reactie hierop zijn tarief naar 4% op 5 februari.

Volgens het maandelijkse onderzoek van Morningstar worden Europese beheerders minder pessimistisch over Europese aandelen. Volgens een rapport van Union Investment is het mogelijk dat winsten dit jaar zullen stijgen dankzij toenemende omzetten en niet langer vanwege kostenbesparingen. Volgens Adriaan de Mol, beheerder van het Schroder ISF Euro active value fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten