Fondsbeheerders bezorgd over inflatie

Fondsbeheerders worden steeds bezorgder over de gevolgen van inflatie. Ze vinden dat rentes verhoogd moeten worden. Zo blijkt uit een wereldwijde enquête van Merrill Lynch onder fondsbeheerders.

Morningstar.co.uk Editors 19 mei, 2004 | 15:30
Facebook Twitter LinkedIn
Netto denkt 86% van de beheerders dat de inflatie over een jaar hoger zal liggen, tegenover een percentage van 78% vorig maand. Beheerders vinden daarmee dat het monetair beleid wereldwijd te stimulerend is en beweren met zoveel woorden dat zowel geldmarkt- als kapitaalmarktrentes over een jaar hoger zullen staan. De gemiddelde beheerder verwacht dat de Federal Reserve binnen vier maanden de rente zal verhogen.

‘De macro-vooruitzichten zijn wereldwijd: inflatie, inflatie, inflatie,’ aldus David Bowers, hoofd beleggingstrategie van Europa en wereldwijd bij Merrill Lynch. Hij voegde daaraan toe dat ‘het niet gaat over de grootte, maar over de richting.’

Beheerders zijn voorzichtig in hun assetverdeling. Het aantal respondenten met een overweging in kas ten opzichte van hun

benchmarks is deze maand sterk gestegen van netto 9% in april naar 27% in mei.

Sectoren

Er was ook een significante rotatie in sectoren waar te nemen richting meer defensieve sectoren deze maand. Beheerders stappen uit risicovolle sectoren als banken, verzekeraars en technologie. Ondertussen zijn ze ook overwogen geworden in consumentengoederen en farmacie en gezondheid.

In het algemeen zijn de vooruitzichten voor de wereldeconomie verslechterd nu slechts 9% denkt dat we over een jaar een sterkere economie hebben. Dit is niet alleen een forse daling ten opzichte van de 34% die de vorige maand werd waargenomen, maar is ook het laagste niveau sinds april 2001.

De wereldwijde en regionale onderzoeken zijn gebaseerd op enquêtes onder 280 fondsbeheerders door Taylor Nelson Sofres, een onafhankelijk marktonderzoeksbureau, in de periode van 6 tot 13 mei. Totaal hadden de ondervraagde instellingen 844 miljard dollar onder beheer.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten