VK komt terug

De Europese aandelenmarkten daalden in april en inflatie is een grotere zorg geworden door stijgende olieprijzen. De Europese Centrale Bank (ECB) liet de rente ongemoeid tijdens zijn vergadering van 6 mei.

Sara Silano 24 mei, 2004 | 16:44
Facebook Twitter LinkedIn
De MSCI
Europa-index verloor 1,2% in april gemeten in dollars en dit jaar is de index tot en met 18 mei 3,9% gedaald. Europa doet het wat beter dan de wereldwijde markten over deze periode dankzij defensieve markten als de VK en Italië. De MSCI Wereldindex daalde in april 2,2% en is vanaf vorig jaareinde 3,1% gedaald gemeten in dollars.

Een zwak economisch herstel, slecht bedrijfsnieuws en stijgende olieprijzen zijn oorzaken voor dalende beurzen. Olieprijzen hebben een recordniveau bereikt waarbij een vat Brent 38 dollar kost. Hierdoor loopt de inflatie op en de prijzen stegen in het eurogebied met 0,7% in maart, de grootste stijging sind

s januari 1999. Economen hebben hun ramingen opwaarts bijgesteld van 1,6 naar 1,7% op jaarbasis.

Volgens ECB President, Jean-Claude Trichet, zijn hogere olieprijzen niet erg welkom vanwege hun bijdrage aan de inflatie. Maar, het huidige inflatieniveau is behulpzaam bij het economische herstel. Om deze reden heeft de ECB op 6 mei de rente onveranderd gelaten. Analisten bij Schroders zijn minder optimistisch en hebben de schattingen voor de groei van het BBP over 2004 bijgesteld naar 1,5%. De recente zwakte van consumentenbestedingen is daarvoor de voornaamste reden. Schroders verwacht een een verlaging van de rentetarieven in de zomer.

Fondsbeheerders zijn echter vrij positief over Europa. Volgens de laatste Europese Fund Trends onderzoek verwacht 12% van de beheerders dat Europa de best presterende aandelenmarkt zal zijn. Slechts 4% heeft zijn vertrouwen in de VS gesteld.

'Wij denken dat de vooruitzichten voor de aandelenmarkt gematigd positief zijn en gedreven zullen worden door bedrijfswinsten en minder door economische fundamentals, maar zijn bezorgd dat sommige waarderingen behoorlijk zijn opgelopen', zegt Gartmore in een recent rapport.

Het nieuws in Europa is gemengd. Alitalia, de Italiaanse luchtvaartmaatschappij, deed een stap terug door problemen op de balans. Nokia rapporteerde een 2%-daling in de omzet over het eerste kwartaal, terwijl er een stijging van 3-7% werd verwacht. In april werd er aangekondigd dat Sanofi-Synthelabo en Aventis zullen fuseren tot de grootste farmaceutische onderneming in Europa en de derde van de wereld.

De onzekerheden in continentaal Europa doen sommige beleggers ertoe overgaan om hun onderweging in het VK te herzien. ‘We verwachten dat in het VK de tarieven verhoogd zullen worden in een tempo passend bij het wereldwijde economisch herstel en de hoge schuldenlast van de consument in het VK’, schrijft Gartmore. “We denken echter dat er steun is voor Britse aandelen op dit niveau, gedeeltelijk ook door de vooruitzichten op consolidatie, en hebben onze positie uitgebreid”.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten