JPMF Europe Equity

Het team dat vijf sterrenfonds JPMF Europe Equity fund beheert, hanteert een beleggingsstrategie gericht op het nemen van stijlrisico’s.

Morningstar.co.uk Editors 08 juli, 2004 | 16:02
Facebook Twitter LinkedIn
De fond
sportefeuille van 1,8 miljard euro wordt belegd volgens een barbell-benadering die zich concentreert op beleggingen in enerzijds de goedkoopste waardeaanddelen en anderzijds in de snelst groeiende groeiaandelen.

Het 31-koppige analistenteam gebruikt een kwantitatief model dat een universum met 2000 Europese ondernemingen screent en ze rangschikt op stijlkarakteristieken zoals weergegeven door groei- en waardemaatstaven. De teamleden analyseren vervolgens de gegevens en voegen hun bedrijfsspecifieke kennis toe en geven hun mening over de rangschikking.

In plaats van te bepalen of groeiaandelen of waardeaandelen het beste zu

llen presteren over een bepaalde periode, houdt het fonds altijd beleggingen aan in beide typen aandelen. Het beleggingsproces onderkent dat zowel groei als waarde niet in alle perioden de beste beleggingen zijn maar dat een positie in beide een miskleun kan voorkomen als er sprake is van een stijlrotatie in de markt.

De laatste bekende portefeuille laat zien dat het fonds goed gespreid is als het gaat om stijl, maar wel een afwijking heeft richting waarde per ultimo maart. De diversificatie heeft ook tot gevolg dat de volatiliteit, gemeten met de standaarddeviatie, ondergemiddeld is over zowel het laatste jaar en de laatste drie jaren.

JPMF paste deze stijl voor het eerst toe bij een van zijn fondsen in 1993 en bij dit fonds sinds oktober 1999. Sindsdien heeft het fonds vrijwel systematisch zowel de categorie Europa large cap als de MSCI Europa index verslagen.

Een stricte bewaking die ervoor zorgt dat aandelen- landen- en sectorgewichten niet te ver afwijken van het gewicht in de index betekent echter dat de rendementen nooit heel ver zullen afwijken van de index. In 2002 bijvoorbeeld deed het fonds het 6,1% beter dan de index, maar verloor het fonds toch nog 21%.

Het JPMF Europe Equity fund is een fonds van aanzienlijk grootte met een consistent beleggingsproces dat relatief goed heeft gepresteerd sinds de implementatie van het huidige beleggingsproces in het najaar van 1999.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten