Threadneedle Pan European Accelerando Fund

Phil Cliff begon vier jaar geleden bij Threadneedle als analist. Sinds de oprichting - een half jaar geleden - beheert hij het Pan-Europese Accelerando fonds. Het fonds focust zich op ongeveer 30 aandelen waarvan het overtuigd is dat zij een goed rendement zullen behalen. Accelerando is sinds kort ook in Nederland geregistreerd.

Freddy van Mulligen 05 november, 2004 | 14:46
Facebook Twitter LinkedIn
Threadneedle heeft al enkele Europa-fondsen. Hoe moeten we dit fonds plaatsen?

Bij Threadneedle hebben we de normale core growth fondsen – die overigens niets met de beleggingsstijl groei te maken hebben maar in alle stijlen beleggen – en de wat risicovollere dynamic funds. Daarnaast hebben we dit fonds met een zeer geconcentreerde portefeuille van enkele tientallen aandelen.

De doelstelling van het Accelerando fonds is om de MSCI Pan Europa index te verslaan met gemiddeld drie tot vijf procent per jaar na kosten.

Wat voor aandelen heeft u in portefeuille?

span>

De aandelen die wij in portefeuille opnemen in onze vaste overtuiging de beste beleggingsideeën. Die ideeën krijgen wij aangeleverd van analisten, maar we willen zelf ook overtuigd zijn. Omdat we zo’n geconcentreerde portefeuille hebben, moeten we echt de diepte ingaan. We willen de aandelen die we selecteren beter kennen dan anderen.

De aandelen waarin we beleggen zijn niet alleen meer dan 15 % ondergewaardeerd, we moeten ook een katalysator zien waarom die onderwaardering snel ongedaan gemaakt kan worden.

Een voorbeeld is het Franse Vinci, dat niet alleen tolwegen exploiteert maar ook een bouwonderneming is. Het feit dat het aantal te bouwen huizen in de Franse sociale woningbouw zal stijgen van 35 000 naar 60 000 per jaar, zal het aandeel een hogere waardering bezorgen.

Heeft het fonds restricties?

Het blijft een fonds dat zich richt op het verslaan van een index, en geen absolute return fonds. Alhoewel we meestal volbelegd zullen zijn, kan het fonds wel een percentage van twintig tot dertig in kas aanhouden en ook short beleggen. Onze posities zijn minimaal 2,5 procent groot en we zullen ongeveer dertig tot veertig aandelen in portefeuille hebben.

Zijn het enkel ideeën van eigen analisten?

We zijn niet exclusief aangewezen op eigen analisten, maar we spreken ook veel met analisten die elders werken. Ik denk dat ongeveer tweederde van de aandelen die wij in portefeuille hebben bij Threadneedle op de kooplijst staan.

Zijn thema’s belangrijk?

Thema’s spelen een grote rol. We proberen een aantal verschillende thema’s aan te brengen in onze portefeuille.

Een thema dat een rol speelt is de periferie van Europa. In Griekenland bijvoorbeeld stijgt de koopkracht naar het Europese gemiddelde terwijl het land een negatieve reële rente kent. Onder andere betekent dit dat vermogensbeheer daar een enorme groeimarkt is omdat sparen niets oplevert.

Wordt uw fonds daar ook verkocht?

Helaas is dat bijna onmogelijk en zijn er enkel lokale spelers in de financiële sector in Griekenland...

Leidt een geconcentreerde portefeuille tot een hoge omzet?

Vanwege het lage aantal hebben we een strenge discipline voor de aandelen in portefeuille. Onze portefeuille bestaat echter voornamelijk uit ideeën voor de middellange of langere termijn, aangevuld met ideeën voor de kortere termijn. Ik denk dat de omzetten in onze portefeuille gemiddeld zullen zijn vergeleken met andere fondsen.

Op wie mikt u met de introductie van dit fonds in Nederland?

We willen met dit fonds de meer vermogende particulieren bereiken. We doen dat niet rechtstreeks, maar via private banks die ook nu al onze fondsen verkopen.

Hoe schat u de huidige markt in?

Ondanks afzwakkende economische groei zien we zien momenteel veel kansen in Europa. De gemiddelde koerswinstverhouding is 12, waarmee aandelen niet duur zijn.

Daarbij komt dat er in de markt een convergentie heeft plaatsgevonden waarbij de traditionele waardeaandelen een forse opwaardering kregen, terwijl je aan de groeikant van de markt weer genoeg koopjes kan vinden. De markt zal weer meer waardering krijgen voor ondernemingen die een houdbare groei laten zien.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings