Robeco European MidCap Equities

Beleggen in kleinere ondernemingen heeft weer de volledige aandacht van beleggers. Robeco European MidCap Equities werd in 1998 opgericht en heeft vanaf de start dezelfde beheerder.

Freddy van Mulligen 24 februari, 2005 | 12:54
Facebook Twitter LinkedIn
Beheerd
er Arnoud Wolff begon in 1997 bij de Robeco Groep welke in 1998 het European MidCap Equities introduceerde. Aanvankelijk had de Rotterdamse vermogensbeheerder meerdere MidCap fondsen die in de loop der tijd zijn opgegaan in het European MidCap fonds. Het driekoppige European Smaller Companies team heeft 600 miljoen euro onder beheer waarvan de helft afkomstig is van particulieren.

De beheerders richten zich op de lange termijn, een aandeel wordt opgenomen in de portefeuille voor gemiddeld een periode van 3 tot 5 jaar. Hierdoor is de omzet in de portefeuille vrij laag (ongeveer 30% per jaar) en worden de transactiekosten beperkt, wa

t bij de minder liquide mid- en small caps zeer van belang is. Voor dit type aandelen kunnen de kosten bij aan plus verkoop volgens de beheerder door marktverstoringen oplopen tot boven de tien procent.

Het European Smaller Companies team heeft een eigen plek in de Robeco organisatie en de kenmerkende modelmatige Robeco-aanpak werkt niet voor dit fonds. Winsttaxaties voor de ondernemingen waarin wordt belegd zijn bijvoorbeeld meestal niet voorradig terwijl die een noodzakelijke input vormen voor modellen. Ook is voor dit fonds de benchmarkbenadering bij het invullen van de portefeuille niet van groot belang.

De beheerders stellen een geconcentreerde portefeuille samen met 40 namen vanuit een universum dat bestaat uit een potentieel van duizenden namen. Eigen onderzoek van onder andere de jaarverslagen is voor de beheerders onontbeerlijk waarbij ze vooral zoeken naar een stevige groei van de cash flow. In de portefeuille wordt gemiddeld een groei van de cash flows van 15% gevonden.

Bij onderzoek van de cijfers blijft het niet want ondernemingen waarin wordt belegd kunnen ook op een tweejaarlijks bezoek van de beheerders rekenen. Bij het totaalbeeld dat gevormd wordt van een onderneming zijn het management en het business model van belang. De beheerders zoeken naar een stabiel, ervaren en slagvaardig management dat oog heeft voor expansie van zijn onderneming en deze realiseert op een verantwoorde wijze. Veel portefeuilleposities bestaan uit familiebedrijven die al jaren consistent opereren. Bij evaluatie van het business model van een (mogelijke) belegging onderzoekt men hoe succesvol een onderneming zijn positie op een bepaalde markt kan handhaven en uitbreiden.

Er wordt afscheid genomen van een aandeel als het opwaarts potentieel te klein wordt of als een onderneming te groot groeit. Een aandeel wordt verkocht als zijn markkapitalisatie de grens van 6 miljard euro overschrijdt.

Het fonds belegt in geheel Europa en heeft onder andere vrij grote posities in Ierland, Finland maar ook in Duitland. Ierse ondernemingen zijn volgens de beheerder vaak aantrekkelijk omdat ze drie thuismarkten hebben: Ierland, Engeland en de EU. Finland profiteert van de uitbreiding van de EU terwijl in Duitsland veel laag gewaardeerde small caps worden gevonden.

Ook voor de beheerder is het de vraag hoeveel er nog in het vat zit voor mid- en small caps als blok na twee uitstekende jaren en een mooie start van 2005 waarin een groot deel van de waarderingsachterstand op grotere ondernemingen werd ingelopen. Het fonds benadert de markt echter niet als geheel, maar wil enkel veertig ondernemingen met voldoende opwaarts potentieel selecteren.

De prestaties van het fonds in de categorie Aandelen Europa Small Cap zijn niet spectaculair maar wel goed. Over een periode van 1, 3 en 5 jaar behoort het fonds tot de best presterende 30% fondsen in zijn categorie. De doelstelling van de beheerder om op lange termijn een rendement van minstens 10% per jaar te maken werd in de laatste drie jaar op een haar na gemist.

Robeco European MidCap Equities is het overwegen waard voor degene die een positie zoeken in een fonds dat zowel in small- als mid caps belegt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten