Houd uw hoofd bij emerging markets

Het zal u beslist zijn opgevallen dat opkomende markten het fantastisch hebben gedaan de laatste jaren. Dat wekt hoge verwachtingen voor de toekomst, maar we weten ook dat dergelijke rally’s niet altijd voort kunnen duren.

Freddy van Mulligen 17 maart, 2006 | 12:17
Facebook Twitter LinkedIn
Begin m
aart werden we dan ook opgeschrikt door behoorlijk dalende koersen in met name Rusland en Latijns Amerika. In een paar weken tijd verloren sommige fondsen die daar beleggen wel 10% van hun waarde. De verliezen zijn voor beleggers die al langer in deze regio zitten beslist niet onoverkomelijk, want vanaf het begin van het jaar staan opkomende markten, zelfs na de correctie van begin maart, nog flink in de plus. De vrij plotselinge daling geeft wel te denken.

De Russische beurs leunt heel sterk (nog sterker dan de Nederlandse) op energie, een derde van de beurswaarde bestaat uit energiebedrijven. De olieprijs die enkele weken geleden

wat daalde speelde de Russische beurs dan ook parten. Inmiddels is de olieprijs weer wat aangetrokken.

Wat de Russische beurs beslist ook niet hielp waren uitlatingen van de minister van Economische Zaken. Hij wees erop dat de Russische regering denkt dat er een zeepbel wordt gevormd op de aandelenmarkten, in het bijzonder in de energiesector, door de al maar hogere koersen als gevolg van vooral instroom van buitenlands kapitaal. Hij kondigde ook “stabiliserende” maatregelen aan om handelen met voorkennis te bestrijden en om pensioenfondsen aan te moedigen in aandelen te beleggen. De minister maakte zich zorgen om stabiliteit, maar veroorzaakte instabiliteit door over een “bubble” te spreken. Nu gebeuren er wel vaker dingen in Rusland die moeilijk zijn in te passen in het referentiekader van de Westerse belegger, en ook dat hoort bij opkomende markten.

Latijns Amerikaanse markten schrokken eveneens op van dalende energieprijzen. Beleggers leken plots niet langer blind voor de behoorlijke waarderingen. Mijn Amerikaanse collega William Samual Rocco wijst erop dat Latijns Amerika na technologie en edelmetaal de meest risicovolle categorie is. Sinds 1995 zijn er 20 driemaandsperioden aan te wijzen waarin fondsen uit deze categorie meer dan 10% verloren.

Waar het heen zal gaan met opkomende markten weet niemand. De economische vooruitzichten blijven vooralsnog prima, maar als koersen sneller blijven stijgen dan bedrijfswinsten zal vroeg of laat de wal het schip doen keren. Een rendement van 50-100% per jaar leidt eerder vroeg dan laat tot een bubble. Aandelenmarkten zijn risicovol, emerging markets nog veel risicovoller.

Zover als mijn Amerikaanse collega – die beweert dat beleggen in emerging markets voor de meeste beleggers niet gepast is - wil ik niet gaan. Maar het is goed om naast de potentie de risico’s onder ogen te zien, die zijn beide hoog. Spreiding over diverse regio’s en markten is (ook) voor opkomende markten geboden. Daarbij komt dat als u al langer in opkomende markten belegt het belang ervan in uw portefeuille door de sterk stijgende koersen sterk is toegenomen. Tenslotte “spelen” ook veel wereldwijd beleggende fondsen of regiofondsen het thema “emerging markets” door in deze landen te beleggen of in bedrijven die sterk zijn in deze markten.

De fundamentele vooruitzichten voor landen uit het voormalig Oostblok, voor Turkije, voor Latijns Amerika en vooral ook voor Aziatische opkomende landen zijn beslist goed, houd wel uw hoofd erbij.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten