Summertime blues in opkomende markten

Het zal beleggers zeker niet ontgaan zijn dat aandelenmarkten fors hebben ingeleverd over de laatste weken en opkomende markten het zwaarst werden getroffen. Geen reden tot paniek volgens fondsbeheerders.

Freddy van Mulligen 21 juni, 2006 | 17:45
Facebook Twitter LinkedIn
Volgens
senior strateeg Philipp Vorndran van Credit Suisse prijzen de aandelenmarkten een doemscenario in waarin wereldwijd de groei zal vertragen en de economie van China tezamen met de vraag naar commodities zullen instorten. Volgens hem is zo’n scenario niet waarschijnlijk en daarbij blijven de kerncijfers voor opkomende markten onverminderd sterk.

“Het is ook belangrijk om te benadrukken dat, in tegenstelling tot in voorgaande cycli, de meeste valuta van “emerging markets” niet sterk zijn gedaald toen de aandelenmarkten zakten. Brazilië is daar een sprekend voorbeeld van,” aldus Vorndran. Voor Rusland is Credit Suisse zelfs positiever

geworden na de recente correctie. Hij wijst daarbij op het feit dat de binnenlandse economie van Rusland sterk groeit en niet alleen afhankelijk is van olie en metalen.

DWS spreekt in zijn maandelijkse Market focus over een gezonde correctie in opkomende markten na een rally van 18 maanden. Men wijst op het feit dat de daling op de volatiele Turkse markt van 40% plaats vond na een stijging van 100% in het jaar ervoor. “Wij denken dat de aandelenmarkten in opkomende landen nu weer redelijk of gunstig geprijsd zijn. Onze vooruitzichten blijven positief.”

Wel wijst DWS erop dat de belegger opnieuw is gewezen op de risico’s van opkomende markten. Vorndran van Credit Suisse sluit zich daarbij aan, “Ons gevoel is dat de komende maanden uitdagingen met zich mee zullen brengen voor de “emerging markets”, voornamelijk omdat we verwachten dat de volatiliteit een kenmerk van de markt zal blijven.”

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten