Morningstar Rating voorspelt goed

Uit een onafhankelijk onderzoek blijkt dat fondsen met een hoge Morningstar Rating beter blijven presteren dan fondsen met een lagere rating.

Freddy van Mulligen 25 augustus, 2006 | 15:41
Facebook Twitter LinkedIn

Vanuit onverdachte hoek kwam een onderzoek waaruit de waarde van Morningstar Ratings blijkt. Op de website http://webpage.pace.edu/mmorey/publicationspdf/redux.pdf kunt u een onderzoek lezen van professor Matthew R. Morey en Aron Gottesman, beide uit New York, waaruit blijkt dat de Morningstar ratings de toekomstige prestaties van fondsen kunnen voorspellen.

In het onderzoek bekijken de onderzoekers voor aandelenfondsen die in Amerika beleggen de rating per juni 2002. Vervolgens wordt met behulp van diverse maatstaven - waaronder outperformance en Sharpe – naar de prestaties van deze fondsen over de daaropvolgende periode van drie jaar gekeken. Het blijkt dat fondsen met hogere ratings betere prestaties laten zien dan fondsen met lagere ratings. De resultaten zijn homogeen in die zin dat vijf-sterren-fondsen beter presteerden dan vier-sterren-fondsen en twee-sterren-fondsen weer beter dan een-ster-fondsen. Voor de fijnproevers onder u; de auteurs corrigeren op drie verschillende manieren voor de zogenoemde survivorship bias.

Het onderzoek toont aan dat de Morningstar Rating goede voorspelkracht heeft, maar in de verklaring hiervan gaan de auteurs terecht verder. Het is natuurlijk niet zo dat een hoge rating iets kan garanderen, uiteindelijk is het de beheerder die blijvend moet zorgen voor de performance. De auteurs relateren hun bevindingen aan eerdere onderzoeken waaruit blijkt dat fondsbeheerders zogenoemde “hot hands” hebben. Dat wil zeggen dat als ze eenmaal goed presteren en de smaak te pakken hebben, ze dit nog een tijd vol kunnen houden. De vraag blijft hoe lang deze periode is, maar ik denk dat de onderzoekers dat over twee of vijf jaar nog wel eens zullen bekijken.

Het rapport van de onderzoekers is opmerkelijk omdat Morey in eerdere artikelen zich erg kritisch uit heeft gelaten over de Morningstar Rating. Eerdere onderzoeken hadden echter betrekking op de oude methodologie zoals die tot medio 2002 werd gebruikt in de VS waarbij de rating binnen de zeer brede assetcategorieën werd toegekend. De manier waarop de rating sindsdien in de VS wordt berekend is in hoge mate gelijk aan de manier waarop Morningstar Europa dat vanaf de start doet.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten