Duurzaam krijgt een verbreding

Ongeveer 10 jaar geleden kreeg “duurzaam” beleggen een impuls doordat ook “gewone” banken en vermogensbeheerders zich waagden op de markt van beleggingen die naast rendement ook een goed gevoel moeten geven.

Freddy van Mulligen 21 juni, 2007 | 18:14
Facebook Twitter LinkedIn
Het mar
ktaandeel van duurzaam beleggen is met 2,5% (per eind 2005 volgens opgave VBDO) klein, maar duurzaam beleggen groeit wel sneller dan gewoon beleggen. Tien jaar geleden was de markt voor duurzaam beleggen vrij eenzijdig. Je had enerzijds de behoorlijk grote erkende groenfondsen die in trek waren en zijn vanwege hun fiscale merites en anderzijds beleggingsfondsen die vrijwel exact hetzelfde deden als niet-duurzame fondsen maar bij de selectie van aandelen (of obligaties) iets beter opletten hoeveel aandacht de ondernemingen besteden aan “people” en “planet”.

Het aanbod van duurzame fondsen is over de laatste jaren gegroeid. Allereers

t zijn er in Nederland sociaal-ethische fondsen op de markt gekomen: het Triodos Fair Share fund, ASN Novib Fonds en het Oikocredit Nederland Fonds. Deze microkredietfondsen krijgen dezelfde behandeling als de groenfondsen, wat wil zeggen dat er door belastingvoordelen maximaal 2,5% extra rendement is te behalen.

Naast de fiscaal vriendelijke fondsen zijn er ook een hoop extra thema- en sectorfondsen naar de markt gekomen die vaak in “renewable” of “alternative” energie, “environmental”, “ecologisch”of iets met “water” beleggen. Niet al deze nieuwe fondsen worden in Nederland aangeboden, maar ook hier kennen we fondsen als Ohra New Energy, ASN Milieu & Water en MLIIF New Energy terwijl Robeco twee weken geleden in Nederland het SAM Sustainable Water fonds introduceerde. Het Pictet Water Fund is zelfs zo populair dat het een fondsvermogen vna 4,5 miljard euro bereikte en half juni dicht is gegaan voor nieuwe beleggers (soft close).

Er is veel diversiteit onder de fondsen die in water of alternatieve energie beleggen. Als het gaat om nieuwe energie, zie je in de portefeuille dat ze beleggen in fabrikanten van instellingen voor duurzame energie met windmolenfabrikant Vestas als het voorbeeld. Er zijn niet veel beleggingen in deze portefeuilles aangaande energieconcerns of –leveranciers.

Bij de waterfondsen zie je in portefeuilles wel enkele klassieke nutsbedrijven als Suez, maar daar ook vooral fabrikanten van goederen die nodig zijn bij de waterhuishouding in zeer brede zin: waterzuivering, pijpleidingen etc..

Als het gaat om rendementen zien we dat de nieuwe energiefondsen wel enige samenhang vertonen met de klassiek oliebedrijven en af en toe hun eigen weg kiezen. De rentabiliteit van alternatieve energie hangt samen met de prijzen voor energie die nog steeds worden bepaald door vraag- en aanbod van olie en gas. De rendementen van nieuwe energiefondsen zijn in het algemeen vrij hoog (dit jaar tot nu toe 25% per 21 juni) en op langere termijn ook zeer beweeglijk. Bij water zien we minder hoge rendementssprongen en een veel rustiger koersverloop.

Morningstar kent geen aparte categorie voor duurzame fondsen. Sommige gebruikers zouden dat wel graag zien. Als het gaat om beleggingsresultaten vergelijken is het vaak echter prima mogelijk – en dat doen veel duurzame fondsen ook zelf – om dat te doen met “gewone” fondsen en indexen. Immers als – en zo is de claim- duurzame fondsen niet minder presteren dan reguliere fondsen moet men ze met “gewone” fondsen vergelijken om er achter te komen of dat zo is. Tenslotte is de groep van zelfbenoemde duurzame fondsen zo divers dat er a. geen goede definitie mogelijk is, zeker niet als men naar de inhoud van portefeuille kijkt en b. dat er eigenlijk tientallen duurzame categorieën nodig zouden zijn voor een goede vergelijking en daar zijn er te weinig fondsen voor.

Tenslotte de prestaties. Voor de meeste lijstjes met duurzame fondsen die er zijn samen te stellen (geheel Europa, alleen verkrijgbaar in Nederland, wereldwijde aandelenfondsen) zijn de gemiddelde ratings van duurzame fondsen momenteel ietsje onder het overall gemiddelde van drie sterren. De fondsen van Triodos, het aandelenfonds van ASN en het Orange SeNSe fund behoren momenteel tot de best presterende fondsen in hun categorie als we kijken naar de Morningstar Ratings. Dit jaar zijn het qua rendement de fondsen van Ohra – New Energy en Milieutechnologie – die de ranglijstjes aanvoeren als het gaat om absoluut rendement.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten