Robeco US Premium Equities

Een Amerikaans aandelenfonds met een waardeaanpak

Natalia Wolfstetter 18 januari, 2008 | 8:30
Facebook Twitter LinkedIn
Dit fon
ds concentreert zich op Amerikaanse kwaliteitsaandelen met een gunstige waardering en koerspotentieel door een positieve ondernemingsdynamiek. Om deze op het spoor te komen gebruikt fondsmanager Duilio Ramallo een reeks aan kwantitatieve criteria (waarderingsmaatstaven en balansgegevens) en ook kwalitatieve gegevens (bv. concurrentieanalyse). Het resultaat is een portefeuille van ongeveer 100 namen. Daar bevinden zich ook enkele Europese en Aziatische aandelen tussen voor zover deze als een zogenoemde ADR op de Amerikaanse beursen noteren.

Tot de langjarige topposities in de portefeuille behoort bijvoorbeeld Loews Corporation, een

soort mini Berkshire Hathaway. Ramallo bewondert de kwaliteit van het management. Daarbij heeft de onderneming participaties die ondergewaardeerd zijn en laten de resultaten van verzekeringsdochter CNA verbetering zien.

Bij de sectorverdeling is de fondsmanager vrij en bereid om duidelijke accenten te leggen. Tot de huidige favorieten behoren aandelen uit de gezondheid- en technologiesector. Een voorbeeld daarvan is de Amerikaanse farmaciegigant Pfizer. Zelfs wanneer er geen keer komt in de afloop van patenten, vindt de beheerder de afstraffing van het aandeel door de markt overdreven.

Financiële waarden maken met meer dan 30% van het totale fondsvermogen een belangrijk deel uit van de portefeuille, maar dit is ook de grootste sector van de aandelenmarkt. De fondsmanager echter zet sinds lange tijd in op de verzekeringssector en minder op grootbanken of beleggingsbanken. Maar ook verzekeraars liggen onder druk, wat het fonds dit jaar de meeste performance heeft gekost.

Voor beleggers in Nederland is er een variant verkrijgbaar die de valutarisico’s afdekt, beleggers merken dan niets van de depreciatie van de euro ten opzichte de dollar (maar ze profiteren ook niet van een mogelijk herstel van de dollar). In het licht van de sterke daling van de dollar is het niet verwonderlijk dat de afgedekte fondsklasse in de vergelijkingsgroep Aandelen VS Large Cap Waarde een van de topposities inneemt over de laatste drie jaar. De niet afgedekte fondsvariant eindigt zonder de rugwind van een dalende dollar gemiddeld in zijn categorie. Dat komt onder andere door de kleine positie richting basismaterialen in de laatste drie jaar en de onderweging van energieaandelen sinds de zomer van 2006. De fondsbeheerder ziet de huidige hoge olieprijs fundamenteel niet gerechtvaardigd en ziet deze eerder rond de 60 dollar per vat.

In het algemeen is dit fonds een redelijke, maar niet spectaculaire, beleggingsmogelijkheid voor Amerikaanse beleggingen en dan in het bijzonder voor degene die graag tegen de stroom in roeit.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Natalia Wolfstetter  ist Director Fund Analysis bei Morningstar

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings